U ovoj zemlji svakog dana nestane po jedna osoba

Tanjug
U ovoj zemlji svakog dana nestane po jedna osoba

SAN SALVADOR - Nevladine organizacije El Salvadora saopštile su danas, pozivajući se na podatke tužilaca, da zbog nedovoljne bezbjednosti, svakog dana nestane jedna osoba u toj državi.

Kancelarija državnog tužioca izbrojala je 366 osoba koje su nestale u 12 mjeseci do 31. maja ove godine, saopštila je Radna grupa za nestala lica u Salvadoru, prenosi Rotjers.

U međuvremenu, vlada El Salvadora saopštila je da više od 650 dana nije bilo ubistava otkako je predsjednik Najib Bukele došao na vlast u junu 2019. i započeo borbu protiv kriminalnih grupa. Bukele je u martu 2022. godine pokrenuo takozvanu “mjeru izuzetka”, prema kojoj su određena građanska prava suspendovana, a osumnjičeni se šalju na suđenja i izgradio je “mega-zatvor”.

Bukele je stekao veliku popularnost zbog poboljšanja bezbjednosti, obezbeđujući reizbor sa 85 odsto glasova ovog februara, ali grupe za ljudska prava prijavile su desetine smrtnih slučajeva u pritvoru i navele da su djeca proizvoljno pritvarana, mučena i prebijana. Članica udruženja nevladinih organizacija Idalija Zepeda rekla je da će 366 nestalih osoba prijavljenih u prošloj godini predstavljati povećanje od skoro 10 odsto u poređenju sa procjenama Ujedinjenih nacija i Američke agencije za međunarodni razvoj za prethodnu godinu.

Nevladine organizacije pokrenule su portal kako bi građani mogli da registruju nestale putem interneta. Predstavnici nevladinih organizacija rekli su da ovaj registar ne bi trebalo da zamijeni rad vlade u pružanju tačnih informacija javnosti.

Organizacije su takođe kritikovale vladinog komesara za ljudska prava Andresa Guzmana zbog nedostatka transparentnosti o nestalim ljudima El Salvadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana