U ovoj zemlji sankcionisaće političare koji lažu

Tanjug
U ovoj zemlji sankcionisaće političare koji lažu

KARDIF - Vlada Velsa predvođena laburistima obavezala se da će uvesti „globalno pionirsko” zakonodavstvo koje bi učinilo laganje u tamošnjoj politici nelegalnim.

Članovi velškog parlamenta (Sened) opisali su to kao istorijski trenutak i borbu protiv "egzistencijalne prijetnje" koju demokratiji predstavlja laž u politici.

Nakon debate u Senedu, generalni savjetnik vlade Mik Antoniv rekao je da će zakon biti uveden prije sljedećih velških izbora za dvije godine.

-Vlada Velsa će prije 2026. godine donijeti zakon za diskvalifikaciju članova i kandidata koji su proglašeni krivim za namjernu obmanu kroz nezavisni sudski proces - rekao je on.

Antoniv je dodao da će biti razrađeni praktični detalji o tome kako će zakon koji će se boriti protiv laganja funkcionisati i pozvao je na međustranačku saradnju.

Član nacionalističke partije Plaid Kamri, Adam Prajs, istakao je da će velška demokratija biti prva u svijetu koja će uvesti opštu zabranu obmane od strane političara.

-Mi smo na početku globalnog pokreta. Stavićemo van zakona političku laž - poručio je Prajs i dodao da je ''istina u srcu demokratije'', ali da je došlo do kolapsa povjerenja u političare.

-To je egzistencijalna prijetnja. Demokratija počinje da se ruši ako birači ne mogu da vjeruju u ono što kažu njihovi izabrani predstavnici - dodao je Prajs.

Tokom debate, član laburista Alun Dejvis optužio je lidera torijevaca u Velsu Endrua Dejvisa da je ranije danas na Tviteru objavio "direktnu laž" da laburisti žele da plaćaju ilegalnim imigrantima 1.600 funti mjesečno.

-Ovo odvodi našu politiku u kanalizaciju i sprečava nas da se upuštamo jedni s drugima u pravu političku debatu - ocijenio je on.

Drugi član laburista, Li Voters, rekao je da je bivši premijer Boris Džonson lagao na putu do Dauning strita.

-Politika u ovoj zemlji postaje sve mračnija. Javnost treba da zna da može da vjeruje onome što se govori. Laž ne može postati norma - poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana