U operaciji Interpola zaplijenjeno više od 615 tona droge!

Tanjug
U operaciji Interpola zaplijenjeno više od 615 tona droge!

LION - Više od 615 tona droge i hemikalija vrijednih 1,6 milijardi dolara zaplijenjeno je u 31 zemlji u okviru operacije koju je koordinirao Interpol.

Operacija "Lionfish Hurricane" je izvedena u aprilu i maju ove godine, a rezultirala je hapšenjem 206 osoba povezanih sa mrežama trgovine i šverca narkotika u Južnoj Americi, Africi i Evropi.

U okviru operacije zaplenjeno je 505 tona hemikalija koje se koriste za proizvodnju droge i eksploziva, što ukazuje na znatan porast transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa i njihovu sposobnost da proizvode oružje, saopšteno je iz Interpola.

Osim toga, vlasti su konfiskovale više od 56 tona kokaina, kao i 52 tone drugih narkotika, uključujući marihuanu, ketamin i tramadol.

U Gvajani su vlasti u džungli zaplijenile plovilo slično podmornici kojim su riječnim tokovima Južne Amerike narko dileri prevozili tri tone kokaina, koji je dalje preko Atlantika stizao do Zapadne Evrope.

U okviru akcije širom Južne Amerike konfiskovano je 30.000 detonatora, kao i 280 komada vatrenog oružja i granata. 

U operaciji je takođe presretnuto 65 ukradenih vozila u Zapadnoj Africi i Južnoj Americi.

"Vrijednost zaplijenjene droge tokom dvomjesečne operacije veća je od BDP-a nekih zemalja, što jasno pokazuje veličinu problema sa kojima su suočene policije i snage za sprovođenje zakona", izjavio je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok.

On je dodao da se mreže organizovanog kriminala šire i da se protiv njih mora boriti ujedinjenim naporima jer predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po svaku zemlju.

U operaciji je učestvovao multidisciplinarni operativni tim za podršku sastavljen od eksperata iz različitih oblasti kriminalistike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana