U Njujorku povećan broj kojota

Tanjug
U Njujorku povećan broj kojota

NjUJORK - Stanovnici u oblasti oko Klermont parka u njujorškoj opštini Bronks uočili su porast broja kojota tokom ljeta, zbog čega su neki posjetioci parka uplašeni za svoju bezbjednost i bezbjednost svojih ljubimaca.

Međutim, Odjeljenje za parkove i rekreaciju u Njujorku kaže da su kojoti uobičajeni u cijeloj državi, uključujući urbana područja.

U izjavi za lokalnu novinsku stanicu VPIKS, odjeljenje je ove nedjelje saopštilo da "nema razloga da se vjeruje da su kojoti u pitanju nezdravi ili predstavljaju prijetnju po bezbjednosti ljudi".

-Međutim, kao i kod svih divljih životinja, savjetujemo svima da drže distancu i izbjegavaju bliski kontakt -  navodi se u saopštenju, prenosi Gardijan.

Kojoti su prisutni u Njujorku od 1930-ih, a neke od ovih divljih životinja su se preselile u Bronks 1990-ih, kažu zvaničnici.

Sada su neke od mlađih generacija kojota počele da se granaju u druge opštine poput Kvinsa. U aprilu je u Central parku na Menhetnu primijećen kojot.

Ranije su ove životinje bili stanovnici Velikih ravnica i jugozapada, kažu stručnjaci. Ali tokom vremena, dijelom kao odgovor na promjene i razvoj zemlje, kao i uticaj ljudskog faktora na njihova staništa kojoti su se proširili širom SAD.

-Barijera između divljeg i civilizovanog gotovo u potpunosti nestaje - rekao je dr Kolin Džerolmak, profesor sociologije i ekoloških studija na Univerzitetu u Njujorku.

Prema Državnom odjeljenju za zaštitu životne sredine Njujorka, kojoti - iako se obično vjeruje da žive samo u ruralnijim ili divljim dijelovima Njujorka, dobro se prilagođavaju životu blizu ljudi.

Kit Lovet, direktor programa za životinje u zoološkom vrtu u Bronksu, rekao je za VPIKS da je stvaranje većih zelenih površina tokom posljednjih nekoliko decenija u Bronksu pomoglo životinjama, poput kojota, da se još više prilagode urbanom okruženju.

Od oktobra prošle godine, istraživači su procijenili da je u Njujorku bilo oko 20 kojota, prema Njujork tajmsu. Stručnjaci kažu da zbog toga što su ove zvijeri  toliko teritorijalne, u Njujorku ima dovoljno prostora samo za oko 30 odraslih jedinki.

Zvaničnici su apelovali na stanovnike Njujorka da ne hrane divlje životinje, jer to može dovesti do toga da izgube svoje prirodne lovačke instinkte i da životinje povezuju ljude sa hranom.

Vlasti takođe predlažu držanje distance, skladištenje smeća u kontejnerima za životinje i šetnju pasa na povocima. U slučaju da im priđe kojot, ljudi bi trebalo da podignu ruke kako bi izgledali veći.

-Prvi put vidjeti kojota može biti uzbudljivo ili alarmantno iskustvo. Ako vidite kojota, ne paničite. Većina njih nije opasna za ljude- saopštilo je odjeljenje za parkove i rekreaciju Njujorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana