U Njemačku stigao 31 tenk Abrams za obuku ukrajinskih trupa

GS/Agencije
U Njemačku stigao 31 tenk Abrams za obuku ukrajinskih trupa

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 446. dan. Pentagon je saopštio da je 31 tenk „M1 abrams” stigao u Njemačku uoči programa obuke ukrajinskih snaga na američkim tenkovima. Rusija je izvela novi talas vazdušnih napada na Kijev, saopštili su gradski zvaničnici.

Pušilin: Znamo kako da uništimo njemačke tenkove

Ruski borci propisno su upućeni i razumiju kako da zbrišu njemačke tenkove "leopard", izjavio je vršilac dužnosti guvernera Donjecke Narodne Republike /DNR/ Denis Pušilin.

On je za "Jutjub" kanal "Solovjev uživo" rekao da u DNR još nisu viđeni tenkovi "leopard", ali da se zapadna vojna oprema već pojavljuje u raznim područjima.

"Momci /ruske snage/ već čekaju `leoparde` i, naravno, imaju sve potrebne informacije i instrukcije za uništavanje tih tenkova. Drugim riječima, znamo šta ćemo s njima", istakao je Pušilin.

Vlada Njemačke odobrila je u prvom tromjesečju ove godine isporuku oružja Kijevu u vrijednosti od gotovo 497 miliona evra. Njemačka je 25. januara potvrdila da će poslati Ukrajini 14 tenkova "leopard dva" i da će izdati dozvolu za izvoz njemačkih tenkova iz drugih zemalja, podsjeća TASS.

Berlin je 7. februara odobrio isporuku 178 tenkova "leopard 1A5" Ukrajini, a 24. februara donesena je odluka da se iz vojnih zaliha pošalju još četiri tenka.

Ruska hipersonična raketa Kinžal uništila američki PVO sistem Patriot u Kijevu

Ruske vazduhoplovne snage uništile su hipersoničnom raketom Kinžal sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot koji je bio razmešten na širem području Kijeva, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je rekao da je PVO sistem Patriot uništen preciznim pogotkom hipersoničnog raketnog sistema Kinžal, prenosi TASS.

Konašenkov je dodao da su Oružane snage Rusije noćas izvele koncentrisani udar preciznim oružjem na vojne objekte u Ukrajini.

Meta su bili punktovi razmještanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine, skladišta municije, naoružanja i vojne opreme, uključujući i one dopremljene iz zapadnih zemalja, rekao je Konašenkov, prenosi RIA Novosti.

"Cilj udara je postignut. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajina je prethodno saopštila da je tokom prethodne noći oborila svih 18 projektila koje su lansirale ruske snage, uključujući i šest hipersoničnih raketa Kinžal.

Zalužni: Rusija noćas napala UKR sa 18 raketa,sve su oborene

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni izjavio je danas da su ukrajinske snage oborile svih 18 projektila koje su ruske snage lansirale u noćašnjem intenzivnom napadu, među njima i šest raketa Kinžal.

Naveo je da su ruske snage napale Ukrajinu sa sjevera, juga i istoka  sa 18 raketa različitih tipova iz vazduha, sa mora i kopna, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njegovim riječima, Rusija je sa aviona MiG-31K ispalila šest raketa Kinžal, devet krstarećih raketa Kalibar sa brodova u Crnom moru i tri rakete Iskander sa kopna.

Zalužni je naveo da je Rusija lansirala i udarne dronove tipa Šahed i izviđačke dronove.

Makron: Francuska može odmah da počne sa obukom ukrajinskih pilota

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da je Francuska spremna za obuku ukrajinskih pilota, kao i da bi programi obuke mogli da počnu odmah.

-Otvorili smo vrata za obuku ukrajinskih pilota u Francuskoj. Obuka može da počne sada - rekao je Makron u intervjuu za francusku televiziju TF1.

Sa druge strane, on je istakao da Francuska zasad neće isporučivati avione ukrajinskoj vojsci.

-Strategija Francuske je jednostavna: pomoći Ukrajini da se odupre i da organizuje, kada to bude željela, kontraofanzivu kako bi sve mogla da vrati za pregovarački sto, pod uslovima koje ona izabere i kako bi izgradila trajni mir za sebe - poručio je Makron.

Gradski zvaničnici: Rusija izvela novi talas vazdušnih napada na Kijev, ranjene tri osobe

Rusija je malo  poslije ponoći izvela izuzetno jak talas vazdušnih udara na Kijev, koristeći dronove, krstareće rakete, a po svemu sudeći i balističke rakete, u u napadu su povrijeđene tri osobe, saopštili su gradski zvaničnici.

Naveli su da je noćašnji napad osmi ovog mjeseca. Izvještač Rojtersa je javio, pozivajući se na svjedočenja očevidaca, da je tokom noći serija veoma glasnih detonacija potresala glavni grad Ukrajine.

-Napad je bio izuzetnog intenziteta, sa maksimalnim brojem raketa u kratkom vremenskom periodu. Prema preliminarnim informacijama, detektovana je i uništena velika većina rusih projektila - objavio je na svom Telegram kanalu je načelnik kijevske vojne uprave Sergij Popko.

Građani su prijavili da u kvartovima Obolonski, Ševčenkovski, Solomjanski i Darnicki na tlo padaju krhotine iz vazduha. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je zbog krhotina koje su pale na grad zapaljeno nekoliko automobila i oštećena zgrada u zapadnom dijelu Kijeva.

Kličko je rekao da južno od Borispilja sistemi protivvazdušne odbrane odbijaju napade dronovima. Zbog novog talasa ruskih vazdušnih udara u skoro cijeloj Ukrajini poslije ponoći su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Vijeira :Brazil spreman da podrži napore za mirovne pregovore o Ukrajini

Brazil je spreman da se pridruži zemljama koje su u kontaktu sa stranama u sukobu u Ukrajini radi njegovog rješavanja, a takođe insistira na pregovorima između Moskve i Kijeva, izjavio je brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vijeira .

-Insistiramo na tome da je neophodno da sjednemo i pregovaramo. Spremni smo da se pridružimo drugim zemljama koje su bile u kontaktu sa obje strane i promovišemo neku vrstu razgovora koji će dovesti do prekida vatre i  mirovnih pregovora - rekao je Vijeira za CNN.

Brazilski ministar je takođe napomenuo da ta zemlja ne pokušava da okrene Rusiju ili Ukrajinu jednu protiv druge, već „pokušava da ubijedi dvije zemlje” u neophodnost pregovora.

Ranije je brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao da bi SAD i Evropa trebalo da počnu da razgovaraju o postizanju rješenja u Ukrajini, a ne da podstiču sukobe.

 

Pentagon: Tenkovi „ambrams“ stigli u Njemačku uoči obuke ukrajinskih snaga

Trideset i jedan tenk „M1 abrams“ stigao je u Njemačku uoči programa obuke ukrajinskih snaga na američkim tenkovima, saopštio je Pentagon.

Očekuje se da ukrajinske posade počnu obuku u Grafenvoru u Njemačkoj u narednih nekoliko nedjelja, rekao je sekretar za štampu Pentagona Pat Rajder,  prenosi CNN.

Očekuje se da će program obuke trajati nekoliko mjeseci, kao i da će tenkovi biti poslati u Ukrajinu na jesen.

Tenkovi koji stižu u Njemačku su posebno namijenjeni za obuku ukrajinskih posada, dok tenkovi koji će na kraju biti poslati u Ukrajinu prolaze kroz remont i pripremu za isporuku, rekao je Rajder.

Zelenska: Ukrajina će biti zadovoljna mirom koji će proisteći iz pobjede Kijeva

Supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska izjavila je da će Ukrajina biti zadovoljna samo mirom koji će proisteći iz pobjede Kijeva.

-Nemoguće je rukovati se sa onima koji su vam pobili rođake i komšije. Ne možete da sjednete za pregovarački sto sa ubicom koji se ne kaje - rekla je supruga Volodimira Zelenskog za južnokorejsku agenciju Jonhap.

Dodala je da Rusija mora da odgovara za zločine počinjene u Ukrajini.

-Znamo iz istorije šta se dešava kada agresor nije kažnje. Svi treba da budu zainteresovani da ga zaustave. To je isto kao da zaustavite ulični zločin prije nego što dođe do vaše ulice - navela je Zelenska.

Ona je apelovala na “radikalniju” podršku borbi njene zemlje protiv ruske agresije, za koju je rekla da utiče na budućnost čitavog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana