U Njemačkoj obilježena godišnjica neuspjelog atentata na Hitlera

Tanjug
U Njemačkoj obilježena godišnjica neuspjelog atentata na Hitlera

BERLIN - U Njemačkoj je obilježena godišnjica neuspjelog atentata na nacističkog vođu Adolfa Hitlera, a njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na borbu za očuvanje demokratije i slobode.

- Pokušaj smjenjivanja vlasti 20. jula 1944. je bio neuspješan. Ali, ciljevi otpora su ostvareni, rekao je Šolc na memorijalnoj ceremoniji koju je organizovala savezna vlada u Berlinu.

On je dodao da građani Njemačke danas ne moraju da preduzimaju herojske poduhvate da bi odbranili demokratiju, ali je naglasio da demokratija živi od zalaganja svakog pojedinca, prenosi njemački Radio 1.

- Ipak, mora biti jasno. Demokratija zavisi od naših neumornih napora, od posvećenosti svakog od nas. Ona će opstati ako se svi uključe i suprotstave mizantropiji i ekstremizmu, naveo je Šolc.

Njemačka danas obilježava godišnjicu neuspjelog atentata na Hitlera, kada su oficiri Vermahta predvođeni Klausom Šenk Graf fon Štaufenbergom pokušali da bombom ubiju nacističkog vođu, zbace nacionalsocijalističku vlast i okončaju Drugi svjetski rat.

Štaufenberg i još tri umiješane osobe su strijeljane iste večeri u Berlinu, a narednih mjeseci je ubijeno oko 200 ljudi umiješanih u zavjeru.

Komemoraciji u Bendlerbloku, na mjestu gdje je Štaufenberg strijeljan, prisustvovali su predstavnici njemačke vlade, a predsjednik Frank-Valter Štajnmajer položio je vijenac na spomen ploču.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana