U Njemačkoj bonus zbog inflacije: Na računu i 4.000 evra više

GS
Foto: Ilustracija

BERLIN- Mnoge njemačke firme nastoje da zadrže svoje radnike i u krizna vremena i zbog toga ovih dana na račune zaposlenih stiže dodatni novac zbog troškova inflacije.

Koliko će novca leći zavisi od poslodavca do poslodavca, a Feniks magazin.de je dao neke premije iz velikih trgovinskih lanaca.

Njemačka Vlada je prošle godine odobrila da kompanije mogu da do kraja 2024. daju do 3.000 evra premije za inflaciju po zaposlenom a na to ne plate porez.

Razlike među nekim od najvećih poslodavaca u Njemačkoj su velike kada su u pitanju ovakve premije.
Jedan od predvodnika je kompanija za alat i građevinski materijal „Virt“ (Würth) iz Kunzelsaua, koja dijeli nevjerovatnih 4.000 evra. Na „državnih“ 3.000 dolazi još 1.000 evra od šefa firme Rejnholda Virta.

Znatno manje inflacijske premije završiće na računima zaposlenih Ditera Švarca, osnivača „Lidla“ i „Kauflanda“. U prvom krugu isplate je dobiće samo po 250 evra.

Puna premija u autoindustriji
Za to vreme „Audi kar grup“ isplaćuje 1.500 evra sada a za godinu dana još 1.500 evra.

Zaposleni u „BMW-u“ imaju mnogo razloga za zadovoljstvo. Prvo, dobili si veoma visok udio u dobiti kompanije, a potom i inflacijsku premiju. U januaru će dobiti 1.500 evra a do februara 2024. još toliko. Bonus dobija 70.000 zaposlenih koji rade duže od šest meseci a pripravnici će dobiti „samo“ 550 evra.

Slično su prošli i u „Folksvagenu“, gdje će 3.000 evra bonusa biti podijeljeno za 125.000 zaposlenih u dvije rate.

Zaposleni u „Mercedesu“ takođe mogu da se vesele bonusu na početku godine. I tamo pored dodatka za inflaciju slijedi redovno učešće u dobiti firme. Ono je ograničeno na 6.450 evra po osobi.

Međutim, zbog uspješne godine za „Mercedes“, šef radničkog vijeća, Ergun Limali, poziva na povećanje ove granice. Bonus za zaposlene u „Mercedesu“ ove bi godine mogao biti iskazan sa pet cifara, zbog usklađivanja s inflacijom.

Prema posljednjim podacima, infalcija u Njemačkoj u decembru je bila 8,6 odsto, prenosi 24sedam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana