U Montani će se znati ko je muško a ko žensko?

Srna
Foto: Times

Američka država Montana mogla bi postati četvrta savezna država koja će usvojiti zakon u kojem se definišu polovi na strogo "muške" i "ženske" kao nepromjenjive, što je izazvalo zabrinutost među zastupnicima prava LGBT populacije.

Guverner Montane Greg Džajenforte odobrio je početkom godine nacrt zakona kojim se zabranjuju tretmani za promjenu pola kod maloljetnih transrodnih osoba i ima rok do nedjelje 21. maja da potpiše ili stavi veto na novi nacrt ili da ga vrati u Senat na dodatne izmjene.

Analitičari smatraju da bi se on mogao pridružiti guvernerima država Tenesi i Sjeverna Dakota koji su tokom ove godine potpisali sličan zakon. U Kanzasu su republikanci poništili veto guvernera Laure Keli kako bi nacrt bio usvojen.

Autori nacrta zakona iz redova Republikanske stranke tvrde da ne žele da time vrše diskriminaciju protiv bilo koga i tvrde da je diskriminacija već legalizovana.

"Sve ukazuje na to da prije 20 godina nikom nije bila potrebna definicija pola jer je svako shvatao šta to znači, ali sada postoje nesuglasice. `Pol je promenjiv i mogu li to učiniti? Pol se ne može promijeniti jer je to činjenica", naglasio je senator iz Montane Karl Glim koji je autor nacrta zakona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana