U Kurskoj oblasti u Rusiji uvedena vanredna situacija

Tanjug
U Kurskoj oblasti u Rusiji uvedena vanredna situacija

MOSKVA- U Kurskoj oblasti u Rusiji uvedena je danas vanredna situacija na federalnom nivou nakon ukrajinskih napada koji su počeli 6. avgusta, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

U saopštenju se navodi da je danas održana vanredna sjednica Vladine komisije za sprečavanje i otklanjanje vanrednih situacija na kojoj se razmatrala situacija u Kurskoj oblasti usljed napada Oružanih snaga Ukrajine.

Federalni režim za vanredne situacije je najviši koji postoji, prenijela je agencija RIA Novosti. Postoje i vanredne situacije na lokalnom, opštinskom, međuopštinskom, regionalnom i međuregionalnom nivou.

Ukrajinske jedinice sa do hiljadu ljudi pokušale su 6. avgusta ujutru da zauzmu dio teritorije Sudžanskog okruga Kurske oblasti. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov izjavio je u srijedu da je ruska vojska zaustavila napredovanje Oružanih snaga Ukrajine dublje u region.

Gerasimov je naglasio da će se operacija u Kurskoj oblasti završiti porazom neprijatelja. Prema podacima ruskog ministarstva odbrane od četvrtka, tokom dvodnevnih borbi u regionu, poginulo je 660 ukrajinskih vojnika i uništena su 82 oklopna vozila, uključujući osam tenkova, 12 oklopnih transportera, šest borbenih pješadijskih vozila i 55 oklopnih vozila.

Tokom pokušaja invazije Oružanih snaga Ukrajine, povrijeđeno je nekoliko desetina ruskih civila, kao i vojnog osoblja, saopštio je ruski Istražni komitet.

Vršilac dužnosti zamjenika načelnika Kurske oblasti Andrej Belostocki rekao je da su poginule četiri osobe, a da je broj povrijeđene djece povećan na devetoro.

-Ruske trupe nastavljaju da odbijaju pokušaje Ukrajine da uđu u Kursku oblast- saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Ministarstvo je dodalo da se nastavlja operacija “uništavanja ukrajinskih jedinica u Kursku”.

Ruske snage se bore protiv ukrajinskih trupa četvrti dan nakon što su u utorak probile rusku granicu. Ruske trupe u regionu južnog Kurska uništile su pet oklopnih transportera “Strajker”, a u rejonu Martinovka uništena je kolona Oružanih snaga Ukrajine koju čine tenk, četiri oklopna transportera i borbeno oklopno vozilo Kozak, navedeno je. Video koji je objavljen danas na društvenim mrežama i koji je Rojters verifikovao pokazuje izgorjeli ruski konvoj duž auto-puta u regionu Kursk na jugu Rusije.

Na snimku se vidi oko 15 kamiona, uključujući i jedan sa oznakom “Z”, koji Rusija koristi kao simbol svoje “posebne vojne operacije”, kako ona naziva rat u Ukrajini. Rojters je uspio da potvrdi lokaciju kao selo Oktjabrskoje, ali nije mogao tačno da utvrdi kada je video snimljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana