U Kolumbiji zaplijenjena imovina vrijedna 329 miliona dolara povezana sa krađom nafte

Tanjug
U Kolumbiji zaplijenjena imovina vrijedna 329 miliona dolara povezana sa krađom nafte

BOGOTA - Kolumbijska policija zaplijenila je imovinu i bankovne račune u vrednosti od 329 miliona dolara, za šta se smatra da je prihod od prodaje i izvoza ukradene sirove nafte, saopštili su policijski zvaničnici.

Policija i Interpol sproveli su od 2016. godine sedam istraga o krađi i švercu nafte koje su izvele četiri kriminalne organizacije.

Kako navodi Rojters, na hiljade barela nafte biva ukradeno iz kolumbijskih naftovoda svakog dana, što često čine kriminalne grupe koje je potom prerađuju u krijumčareno gorivo poznato kao pategrilo, koje se koristi u pravljenju kokaina ili kao gorivo za mašine koje se koristi u ilegalnim rudarskim operacijama.

Kriminalne organizacije uspijele su da izvezu 975.000 barela sirove nafte između 2020. i 2021. godine.

Da bi prodale ukradenu naftu, kriminalne grupe su je miješale sa legalno kupljenom naftom kako bi se mogla izvoziti preko ''lažnih'' kompanija, a naftna kompanija u većinskom državnom vlasništvu Ekopetrol bila je glavna meta šeme, koja ju je koštala 15 miliona dolara, saopštila je policija.

Policija je ranije ove nedjelje zaplijenila kuće, stanove, čamce, vozila i četiri rafinerije, kao i 17 bankovnih računa i to i kolumbijskih i međunarodnih, u vrijednosti od 5,14 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana