U još jednoj oblasti u Rusiji proglašena vanredna situacija

Tanjug
U još jednoj oblasti u Rusiji proglašena vanredna situacija

MOSKVA - U Belgorodskoj oblasti proglašena je vanredna situacija na federalnom nivou, saopštio je danas ruski ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov.

-Predlažem da se vanredna situacija koja je nastala u Belgorodskoj oblasti klasifikuje kao vanredna situacija na saveznom nivou i uspostavi savezni nivo reagovanja- rekao je on.

On je nakon današnje vanredne sjednice vladine Komisije za prevenciju i reagovanje u vanrednim situacijama rekao da je predložio da se vanredna situacija u Belgorodskoj oblasti klasifikuje kao vanredna situacija na saveznom nivou i da se uspostavi savezni nivo reagovanja.

Kako je naveo, situacija u regionu ostaje teška i napeta, prenosi Tas.

U napadima ukrajinskih oružanih snaga u Belgorodskoj oblasti proteklih dana oštećeni su stambeni objekti i infrastruktura, a ima ubijenih i povrijeđenih.

Uvođenje vanrednog režima na saveznom nivou omogućava da se na pojednostavljen način donose odluke o dodjeli materijalne pomoći ljudima iz saveznog budžeta, da se finansiraju aktivnosti za smještaj ljudi, da im se obezbjeđuje sve što im je potrebno u privremenom smještaju, kao i da se brzo preduzmu mjere u cilju dodatne zaštite građana.

U slučaju savezne vanredne situacije, žrtve imaju pravo na novčanu pomoć.

Ruske federalne vlasti proglasile su 9. avgusta vanrednu situaciju i u Kurskoj oblasti, nakon napada Oružanih snaga Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana