U izraelskim udarima u Pojasu Gaze ubijeno šest operativaca Hamasa

GS/Agencije
U izraelskim udarima u Pojasu Gaze ubijeno šest operativaca Hamasa

TEL AVIV, GAZA - Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 103 dan. Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i palestinskom islamističkom grupom Hamas o hitnoj isporuci lijekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamjenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile. U izraelskim udarima na Pojasu Gaze ubijeno je šest operativaca Hamasa, uključujući oficira zaduženog za ispitivanje osumnjičenih špijuna, saopštila je izraelska vojska.

Hamas: U izraelskim napadima na Gazu dosad ubijeno 24.448 Palestinaca

U izraelskim napadima u Gazi, za posljednja 24  časa ubijeno je 163 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, čime je bilans broja žrtava od 7. oktobra povećan na 24.448.

U protekla 24 sati ranjeno je 350 ljudi u Pojasu Gaze, navelo je Ministarstvo.

Ukupno je 61.504 ranjenih od početka sukoba 7. oktobra.

Iz Hamasa ističu da većinu ubijenih čine žene i deca, prenosi Al Džazira. Izraelska vojska je saopštila da je od početka sukoba sa Hamasom ubila preko 9.000 militanata u Gazi, i oko 1.000 unutar Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

U izraelskim udarima u Pojasu Gaze ubijeno šest operativaca Hamasa

U izraelskim udarima na Pojasu Gaze ubijeno je šest operativaca Hamasa, uključujući oficira zaduženog za ispitivanje osumnjičenih špijuna, saopštila je izraelska vojska.

Vojska je saopštila da je ovaj oficir Hamasa, identifikovan kao Bilal Nofal, ubijen u vazdušnom napadu koji je izvršila vojska, postupajući na osnovu informacija koje je dala obaveštajna služba Šin Bet, prenosi "Tajms of Izrael".

Nofal je bio "odgovoran za ispitivanje onih za koje se sumnja da su špijunirali protiv Hamasa u južnoj Gazi", tvrdi izraelska vojska, dodajući da je on "razvio tehnike ispitivanja i istrage" koje koristi Hamas.

Vojska je još saopštila da je ubila Hamasovu tročlanu minobacačku posadu u Kan Junisu, a da su dva militanta ubijena u vazdušnom napadu u centralnoj Gazi.

Izraelska vojska: Ubijen vođa terorista

Izraelska vojska je saopštila da je izvela udar dronom na Zapadnoj obali, u blizini kampa Balata, a da je meta bio Abdalah Abu Šalal, kako je navedeno, glavni teroristički vođa u toj palestinskoj enklavi, koji je planirao neposredan napad.

On je prema saopštenju ubijen u kombinovanoj operaciji koju su izveli vojska i služba bezbjednosti Šin Bet, prenosi Tajms of Izrael.

Vojska je saopštila da je Abu Šalal odgovoran za niz nedavnih napada, uključujući pucnjavu u jerusalimskoj četvrti Šimon Hacadik u kojoj su dva Izraelca povrijeđena i postavljanje bombe koja je ranila vojnika.

Nakon napada na terorističku ćeliju koju je predvodio Abu Šalal, u automobilu je pronađeno oružje. Ostali članovi nisu odmah identifikovani.

Izraelska vojska tvrdi da je Abu Šalal dobio novac i uputstva od Irana i terorističkih grupa u Gazi i u inostranstvu. Palestinski izvori su saopštili da su tri osobe poginule u napadu na njegov automobil.

Senat SAD: Nije prošao prijedlog za zamrzavanje vojne pomoći Izraelu

Američki Senat nije usvojio rezoluciju kojom bi se zamrznula vojna pomoć Izraelu, osim ukoliko Stejt department u roku od 30 dana ne dostavi izvještaj o tome da li je Izrael kršio ljudska prava u svojoj kampanji protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Rezoluciju je podnio Berni Sanders, senator države Vermont, ali su protiv nje glasala 72 senatora, naspram 11 koji su podržali taj prijedlog.

- Moramo obezbijediti to da se američka pomoć koristi u skladu sa ljudskim pravima i našim sopstvenim zakonima -  istakao je senator Sanders, izražavajući žaljenje zbog neuspjeha Senata da razmotri mjere koje utiču na situaciju palestinskih civila u Gazi.

Sandersova rezolucija je podnijeta na osnovu Zakona o stranoj pomoći, koji dozvoljava Kongresu da naloži Stejt departmentu da objavi izveštaj o ljudskim pravima i druge informacije o bilo kojoj zemlji kojoj SAD pružaju vojnu pomoć, prenosi Rojters.

Da je rezolucija usvojena, to bi zahtijevalo da Stejt department podnese izvještaj Kongresu u roku od 30 dana. Nakon što dobije izvještaj, Kongres bi mogao da razmotri dodatnu rezoluciju koja predlaže izmjene bezbjednosne pomoći Izraelu.

Uprkos ubjedljivom porazu ove rezolucije u Senatu, javlja se rastuća zabrinutost, posebno među ljevičarski nastrojenim glasačima predsjednika SAD Džozefa Bajdena, zbog isporuke američkog oružja Izraelu, uprkos velikim palestinskim žrtvama u Pojasu Gaze, navodi Rojters.

Bijela kuća je saopštila da se protivi rezoluciji. Senatori koji su glasali protiv kažu da se njome šalje pogrešna poruka, u vrijeme kada Izrael kaže da prelazi na preciznije targetiranje meta u Pojasu Gaze.

-Ova rezolucija ne samo da je neosnovana, već je i opasna. Ona šalje apsolutno pogrešan signal u pogrešno vrijeme - prokomentarisao je republikanski senator Lindzi Grejem.

Sjedinjene Države daju Izraelu 3,8 milijardi dolara za vojnu pomoć svake godine, uključujući borbene avione i bombe koje bi mogle da unište tunele Hamasa, dok je Bajden zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 14 milijardi dolara pomoći Tel Avivu.

Postignut dogovor o isporuci lijekova taocima Hamasa i palestinskim civilima

Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i palestinskom islamističkom grupom Hamas o hitnoj isporuci lijekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamjenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile.

Kako prenosi Rojters, pomoć će danas biti prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu preko graničog prelaza Rafa.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed Al Ansari poručio je da sporazum znači da će ''lijekovi, zajedno sa drugom humanitarnom pomoći, biti isporučeni civilima u Pojasu Gaze, u najugroženijim oblastima, u zamjenu za isporuku lijekova potrebnih za Izraelce zarobljene u Gazi", ali nije naveo kolika i kakva konkretno pomoć će biti isporučena civilima.

Ranije je šef kriznog centra francuskog Ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio rekao da su ovi pregovori trajali nedjeljama i da je prvobitna ideja potekla od porodica nekih od izraelskih talaca.

Međunarodni komitet Crvenog krsta će koordinijati isporuku na terenu.

Među taocima u Gazi je i dvoje francuskih državljana, ali nikome od njih nisu hitno potrebni lijekovi, navodi Rojters.

Stejt department: Bliken i Gutereš u Davosu razgovarali o Gazi, Hutima…

Američki državni sekretar Entoni Bliken sastao se s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, pri čemu su fokus njihovog razgovora bili humanitarna situacija u Gazi i napadi Huta u Crvenom moru, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

-Sekretar Blinken je razgovarao o tekućoj humanitarnoj krizi u Gazi, uključujući humanitarni rad UNRWA (UN agencije za pomoć Palestincima) koja spašava živote, multilateralni odgovor na ponovljene napade Huta u Crvenom moru i rastuće nasilje bandi na Haitiju - istakao je potparol Stejt departmenta Metju Miler.

Sekretar Blinken je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru Guterešu na njegovim naporima da se suoči sa brojnim svjetskim izazovima i potvrdio partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih nacija, dodato je iz Stejt departmenta.

Blinken: Previše Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze

Previše nevinih Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze, a oni koji tamo i dalje žive su u veoma teškoj situaciji, i zato pokušavamo da im pružimo mnogo više humanitarne pomoći, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

-Ono na šta smo fokusirani je pokušaj da se 7. oktobar više nikada ne ponovi, a Izrael je napravio dobar napredak po pitanju Hamasa, da učini ono što je potrebno kako Hamas ne bi mogao da ponovi napad. Istovremeno, od prvog dana govorimo da je način na koji Izrael to radi od vitalnog značaja. A to je posebno tačno kada su u pitanju civilni gubici - rekao je Blinken u intervjuu za Si-En-Bi-Si.

On je istakao da SAD čvrsto vjeruju da dok se ne riješi pitanje uspostavljanja dvije države - odnosno formiranja palestinske države, neće biti mira i stabilnosti u tom regionu.

- Izrael tako neće nikada upoznati pravu sigurnost. Dakle, kada sastavite integraciju u regionu, normalizaciju odnosa Izraela sa svakom zemljom, bezbjednosne garancije i obaveze, palestinsku državu, stvorili ste potpuno novi region. A onda je najveći izazov Izraela, najveći problem, i za nas, izolovani Iran -  rekao je Blinken.

Istakao je da je Izrael fokusiran na Gazu i napad od 7. oktobra, ali da čim ta pitanja budu riješena, potrebno je doneti ''fundamentalne odluke''.

-To su teške odluke, koje nije lako donijeti, ali postoji nova jednačina, koja je sada moguća na način koji nikada nije bila moguća u prošlosti - rekao je Blinken.

On je ocijenio da novonastale okolnosti mogu dovesti do odluka i odnosa koji nisu bili mogući u prošlosti.

- Trenutno smo na mjestu gdje su, opet, arapske zemlje, uključujući zemlje poput Saudijske Arabije, spremne da urade stvari u svojim odnosima sa Izraelom na koje nikada ranije nisu bile spremne. To otvara sasvim drugačiju budućnost, mnogo sigurniju budućnost, ali potrebno je rešiti palestinsko pitanje' - rekao je Blinken.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana