U Izrael stiglo još 11 talaca koje je oslobodio Hamas

GS
U Izrael stiglo još 11 talaca koje je oslobodio Hamas

TEL AVIV, GAZA - Četvrti je dan primirja izrelske vojske i Hamasa. Katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je prekid vatre u Pojasu Gaze produžen za još dva dana. Hamas je u okviru sporazuma o humanitarnoj pauzi predao 11 izraelskih zarobljenika u blokiranom Pojasu Gaze zvaničnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

U Izrael stiglo još 11 talaca koje je oslobodio Hamas

Preko graničnog prelaza Kerem Šalom ušlo još 11 talaca koje je iz Pojasa Gaze oslobodila palestinska militantna grupa Hamas. Nakon kratkog ljekarskog pregleda i prilike da taoci prvi put pozovu svoje porodice, oni su prebačeni u bolnicu Ičilov u Tel Avivu, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja, prenosi Tajms of Izrael.

Iz bolnice Ičilov su naveli da su ponosni zbog toga što imaju privilegiju da požele dobrodošlicu oslobođenim taocima i pruže im potrebnu medicinsku pomoć. Crveni krst je prethodno potvrdio da je omogućio oslobađanje i transfer 11 talaca koje je držao Hamas.

Fon der Lajenova pozdravila dogovor o produženju primirja

Predsjednik Evropske komisije Ursula Fon der Lajen pozdravila je dogovor Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas da za dva dana produže primirje.

Fon der Lajenova je ponovo pozvala Hamau da oslobodi sve taoce zarobljene u napadu na jugu Izraela 7. oktobra.

-U protekla četiri dana, bilo je divno vidjeti oslobođene izraelske i taoce drugih nacionalnosti. Pozdravljam i značajno povećanje isporuke humanitarne pomoći palestinskim civilima u Pojasu Gaze, što je omogućeno obustavom neprijateljstava - navodi se u saopštenju Fon der Lajenove objavljenom na internet stranici Evropske komisije.

Ona je izrazila zahvalnost svim stranama koje su osigurale novi dogovor o produženju primirja.
Katarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je nešto ranije da je primirje u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa produženo na još dva dana.

Hamas je saopštio da je postignuta saglasnost sa Katarom i Egiptom za dvodnevno produženje primirja sa Izraelom pod istim uslovom kao i prethodni četvorodnevni prekid vatre.

Hamas zvaničnicima Crvenog krsta predao 11 izraelskih zarobljenika

Hamas je u okviru sporazuma o humanitarnoj pauzi predao 11 izraelskih zarobljenika u blokiranom Pojasu Gaze zvaničnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, javlja Anadolija.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je 11 izraelskih zarobljenika u Gazi predato službenicima Crvenog krsta kako bi bili vraćeni u Izrael.

Time je dosad ukupno 51 izraelski zarobljenik pušten na slobodu u sklopu dogovora o razmjeni zarobljenika koji je postignut između Izraela i Hamasa.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavilo je ranije danas da će 33 palestinska zatvorenika u izraelskim zatvorima biti puštena u zamjenu za 11 izraelskih zarobljenika.

Iz Ministarstva su naveli da 30 palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni čine djeca mlađa od 18 godina i tri žene.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavilo je večeras da je humanitarna pauza produžena za još dva dana.

Hirurg: Najmanje 700 djece podvrgnuto amputacijama udova od početka rata u Gazi

Britansko-palestinski hirurg Gasan Abu Sita, koji je lečio pacijente u bolnicama u Gazi, izjavio je danas da je između 700 i 900 djece bilo podvrgnuto amputacijama udova od početka sukoba 7. oktobra.

-Moja procjena je da sada ima između 700 i 900 djece kojima su amputirani udovi, od kojih je nekima amputirano više udova - rekao je Abu Sita na konferenciji za medije po povratku u London, prenosi CNN.

On je naveo da osjeća krivicu zbog toga što je otišao iz Gaze, dodavši da su neke njegove kolege ubijene otkako je napustio tu oblast.

Abu Sita je odbacio tvrdnje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da palestinska militantna grupa Hamas ima komandni centar ispod bolnice Al Šifa.

-Radio sam u Šifi tokom svakog rata od 2009. godine. Ni u jednoj fazi nisam video nikakve naznake da postoji nešto drugo osim tipične, jedva funkcionalne, državne bolnice trećeg svijeta - rekao je hirurg.

Bajden: U kontaktu sam sa regionalnim liderima, mora da se ispoštuje dogovor

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da ostaje u kontaktu sa liderima Katara, Egipta i Izraela, kako bi se uvjerio da se implementira svaki aspekat dogovora (Izraela i Hamasa) o primirju.

-Konstantno sam tražio pauzu u borbama kako bi se ubrzala i proširila humanitarna pomoć za Pojas Gaze i omogućilo oslobađanje talaca - naveo je Bajden na platformi Iks (Tviter). Bijela kuća je poručila da će Bajden nastaviti da radi da se prekid vatre između Izraela i Hamasa produži na više od dva dana.

Nešto ranije u toku dana, katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je prekid vatre u Pojasu Gaze produžen za još dva dana.

-Postignut je dogovor da se humanitarno primirje produži za dodatna dva dana u Pojasu Gaze - navodi se u objavi na platformi Iks.

Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je da je pristala na dogovor koji je postignut uz posredovanje Egipta i Katara.

Palestinski Crveni polumjesec: 40 kamiona uspjelo da uđe u Gazu i na sjever Pojasa

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je večeras na platformi Iks da je 40 kamiona sa humanitarnom pomoći uspjelo da uđe u grad Gazu i u sjeverne oblasti Pojasa, preko izraelskih kontrolnih punktova, koje ograđuju opkoljenu palestinsku enklavu.

Al Džazira je ranije u toku dana saopštila da je Crveni polumjesec objavio da nije u mogućnosti da pošalje pomoć na sjever Pojasa Gaze.

Od početka četvorodnevnog primirja u petak, Crveni polumjesec je isporučio oko 150 kamiona pomoći gradu Gaza i na sjever, rekao je portparol ove organizacije za Si-En-En.

Galant: Kada Izrael obnovi sukobe s Hamasom,borbe će biti još jače u cijeloj Gazi

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je večeras da će Izrael, kada bude nastavio sukobe s Hamasom, “udariti većom snagom i borbe će se voditi u cijelom Pojasu Gaze”.

U obraćanju vojnicima pješadijske brigade Givati i oklopnih brigada, Galant im je poručio da treba da budu svjesni da imaju nekoliko dana, poslije čega će se vratiti na front, saopštila je kancelarija izraelskog ministra odbrane.

-Biće to istom jačinom, i jače nego što je bilo. Zapamtite da dok se organizujete, odmarate i istražujete, neprijatelj radi isto - rekao je Galant, prenio je Tajms of Izrael.

On je dodao da će se vojnici susresti sa spremnijim protivnikom. -Stoga, Hamas će prvo dobiti bombe našeg ratnog vazduhoplovstva, a nakon toga, će dobiti granate od tenkova i artiljerije, i na kraju dolaze pješadijske trupe. Borićemo se u celom Pojasu- poručio je Galant.

Izrael i Hamas su u petak otpočeli četvorodnevno primirje dok se ne oslobodi deo talaca, s tim da je moguće produženje prekida vatre, ukoliko Hamas bude oslobađao po 10 talaca dnevno. (Kraj)

Katar poslao pet aviona sa humanitarnom pomoći Pojasu Gaze

Katarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da je pet aviona sa humanitarnom pomoći poslato u egipatski grad El Ariš, odakle će pomoć biti prebačena u Pojas Gaze.

Kako javlja Al Džazira, avioni nose 156 tona pomoći - hrane, lijekova i opreme za skloništa.

-Katar je dosad poslao 26 aviona Gazi, sa 879 tona pomoći - istaklo je ministarstvo.

Irak:Ako ne dođe do trajnog prekida vatre u Gazi, postoji rizik od većeg sukoba

Irak vidi rizik od regionalnog sukoba ukoliko se trenutno primirje u Gazi ne pretvori u trajni prekid vatre, izjavio je danas savjetnik premijera Iraka za spoljne poslove.

Rojters navodi da su nakon početka sukoba 7. oktobra Hezbolah i neke iračke frakcije napadale skoro svakodnevno izraelske i američke snage, međutim, nije bilo izvještaja o napadima na američke trupe u Iraku i Siriji otkako je stupilo na snagu četvorodnevno primirje Izraela i Hamasa.

Neke od glavnih igračkih oružanih frakcija koje su stajale iza napada prethodnih nedjelja, uključujući Kataib Sajid al-Šuhada i Kataib Hezbolah, rekli su da će se pridržavati primirja u Gazi, ali su poručili i da će nastaviti sa napadima kada se primirje okonča.

Oni su, takođe, naveli da će tražiti eventualno izbacivanje američkih snaga iz Iraka, kojih ima oko 2.500 u ovom trenutku.

-Cijeli region je na ivici razarajućeg konflikta koji može da se proširi bilo gdje, a obim njegovog proširenja ili, na koji način to kontrolisati i zaustaviti se ne zna. Zbog toga, smatramo da svaki prekid vatre je koristan i važan u ovom trenutku, za Palestince prvo, ali i za sve zemlje u regionu, uključujući i Irak - rekao je Fahrad Aladin, savjetnik premijera Mohameda Šije al-Sudanija.

Katar: Prekid vatre u Pojasu Gaze produžen za još dva dana

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je prekid vatre u Pojasu Gaze produžen za još dva dana.

-Postignut je dogovor da se humanitarno primirje produži za dodatna dva dana u Pojasu Gaze -navodi se u objavi na društvenoj mreži Iks.

Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je da je pristala na dogovor koji je postignut uz posredovanje Egipta i Katara.

-Postignut je dogovor sa braćom u Kataru i Egiptu da se privremeno humanitarno primirje produži za još dva dana, pod istim uslovima -rekao je zvaničnik Hamasa u telefonskom razgovoru za Rojters.

Izrael obavijestio porodice otetih da će danas biti pušteni

Iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netanijahua saopšteno je večeras da su izraelske vlasti obavijestile porodice otetih talaca da bi njihovi voljeni trebalo da budu oslobođeni narednih sati.

Kako navodi Tajms of Izrael, djeluje da je dogovor dvije strane ponovo na snazi, iako je ranije u toku dana došlo do nesuglasica.

Izraelski zvaničnik rekao je za Tajms of Izrael da je Hamas pokušao da odvoji majke od djece tokom današeg oslobađanja, ali izgleda da je Tel Aviv uspio da spriječi to.

Izraelski mediji su saopštili da će 11 talaca biti pušteno uskoro - devetoro djece i dvije žene, koje su majke neke od dece.

Mediji su dodali da su taoci koji će biti oslobođeni iz kibuca Nir Oz, zajednice koja je najteže pogođena tokom smrtonosnog napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Pregovarači blizu postizanja sporazuma o produženju primirja između Izraela i Hamasa

Pregovarači su blizu postizanja sporazuma o produženju primirja između Izraela i Hamasa koje danas ističe, objavila je „Kahera njuz“, pozivajući se na egipatske izvore.

Kancelarija izraelskog premijera saopštila je da se nastavljaju pregovori o oslobađanju četvrte grupe izraelskih talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni.

„Pregovori o listi talaca koji treba da budu oslobođeni se nastavljaju. Svjesni smo pod kolikim su stresom porodice i nove informacije ćemo objaviti kada to bude bilo moguće“, navodi se u saopštenju i poziva da se ovim povodom ne šire glasine i pogrešne informacije.

Portparol izraelske vlade saopštio je da je broj talaca koji se i dalje drže u zarobljeništvu u Gazi 184, među kojima je 14 stranaca i 80 Izraelaca sa dvojnim državljanstvom.
  
Izraelski zvaničnik: Na današnjem Hamasovom spisku talaca nema majki  

Na spisku talaca koji treba da budu oslobođeni danas iz zarobljeništva Hamasa, nema majki, rekao je izraelski zvaničnik, prenio je CNN.  

Izrael je rekao da je dio dogovora da djeca, koja su u zatočeništvu sa svojim majkama, treba zajedno da izađu.  
Portparol izraelskih odbrambenih snaga rekao je da je dogovor već prekršen kada je Hamas oslobodio jednog taoca bez njene majke u subotu.  

Očekuje se da dve Amerikanke budu oslobođene danas, ali sada je to neizvjesno, dodali su izvori.  
„Trenutno ne znamo šta će biti. Vjerujem da ćemo kasnije u toku dana znati ko će biti u sledećoj turi za oslobađanje. Nadamo se da će dve Amerikanke moći ponovo da se ujedine sa svojim porodicama“, rekao je za CNN portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.  

Prethodna tri dana, Hamas je oslobodio 40 talaca kao dio dogovora, tako da bi danas trebalo da bude oslobođeno još 11, dok je Izrael oslobodio više od 100 Palestinaca koji su bili u izraelskim zatvorima.  

Među oslobođenima taocima je 21 dijete mlađe od 18 godina, kao i 11 punoljetnih žena, sedam žena starijih od 65 godina i Roni Kriboj, izraelsko-ruski državljanin, koji je pušten mimo dogovora Izraela i Hamasa.  

Takođe, zna se da je oslobođeno 18 stranih državljana, među kojima je 17 Tajlanđana i jedan državljanin Filipina.  
Iz izraelskih zatvora oslobođeno je 117 žena i djece, svaki dan po 39. 

Mask: Hamas mora biti uništen, spreman sam da učestvujem u obnovi Gaze

Američki milijarder Ilon Mask je u razgovoru uživo na platformi Iks (Tviter) sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom tokom posjete Izraelu rekao da „nema izbora“ osim da se uništi teroristička grupa Hamas kako bi se donijela bolja budućnost Gazi. 

On se saglasio sa Netanijahuom da palestinska militantna organizacija ima genocidne namjere prema jevrejskom narodu, prenosi Tajms of Izrael.

Mask, vlasnik kompanije Dž i izvršni direktor SpejsEksa rekao je da bi želio da pomogne u obnovi Gaze nakon rata, napominjući da je rehabilitacija teritorije važan korak ka spriječavanju budućeg sukoba.

„Ako želite sigurnost, mir i bolji život za stanovnike Gaze, onda morate uništiti Hamas. Prvo morate da se riješite otrovnog režima kao što je to urađeno u Njemačkoj i Japanu“, rekao je Netanijahu, na šta je Mask odgovorio da nema drugog načina i dodao da želi da pomogne, prenosi Tajms of Izrael.

On je rekao da oni „koji imaju nameru da ubijaju moraju biti neutralisani“. 

„Propaganda mora da prestane da obučava ljude da budu ubice u budućnosti. A onda, Gazu treba učiniti prosperitetnom. I ako se to desi, mislim da će to biti dobra budućnost“, poručio je američki preduzetnik.

Iran pozvao na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa

Iran je danas pozvao na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani pozvao je da primirje postane stabilno i da se ne ponovi, kako je naveo, "okrutna agresija cionističkog režima na Gazu", objavila je Al Džazira.

Kanani je rekao na konferenciji za novinare da Iran očekuje da izraelski zločini nad palestinskim narodom budu potpuno zaustavljeni.

Iran prati moguće produženje primirja u Pojasu Gaze, naveo je Kanani.

Izrael: Hamas i dalje drži 184 taoca

Portparol izraelske vlade saopštio je danas da je broj talaca koji se i dalje drže u zarobljeništvu u Gazi 184, među kojima je 14 stranaca i 80 Izraelaca sa dvojnim državljanstvom.

Izrael i Hamas su pokrenuli pitanja u vezi sa spiskovima koji su dati za današnja potencijalna oslobađanja.

Rojters je prenio riječi zvaničnika upoznatog sa razgovorima da "katarski tim radi sa obje strane da se riješi pitanje i da se izbjegnu odlaganja".

Izrael je poručio da je spreman da produži četvorodnevno primirje ukoliko Hamas nastavi da oslobađa taoce.

Izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da je na Hamasu da načini novi spisak od 10 talaca koje  bi mogao da oslobodi u utorak u zamjenu za dodatan dan primirja.

Taj proces bi mogao da se produži maksimalno pet dana na postojeće četvorodnevno primirje, dodao je zvaničnik.

Hamas i Izrael su od petka počeli da razmjenjuju taoce za palestinske zatvorenike, od kada i traje privremeno primirje.

Borelj: Izraeska naselja na okupiranim teritorijama ozbiljno kršenje međunarodnog prava

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj kaže da finansiranje novih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama "neće učiniti Izrael bezbjednijim“.

"Naselja predstavljaju ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i najveća su bezbjednosna odgovornost Izraela“, objavio je Borelj na platformi Iks (Tviter).

Mask u Izraelu: Postignut načelni dogovor o korišćenju Starlinka u Gazi

Najbogatiji čovjek na svijetu Ilon Mask koji se nalazi u poseti Izraelu, rekao je da je postignut načelni dogovor o korišćenju satelita Starlink njegove kompanije Spejs Iks u Pojasu Gaze, gdje se pauza u ratu protiv Hamasa poklopila sa posjetom tehnološkog preduzetnika.

Izraelski predsjednik Isak Hercog trebalo bi popodne da se sastane sa Maskom.

Njima će se pridružiti rođaci talaca koje Hamas drži u Gazi, a takođe će razgovarati o "potrebi da se djeluje u borbi protiv rastućeg antisemitizma na internetu", saopštila je Hercogova kancelarija.

Premijer Benjamin Netanjahu takođe treba da se sastane sa Maskom u ponedeljak kako bi razgovarao o bezbednosnim aspektima veštačke inteligencije i održao onlajn diskusiju uživo.

Kada su se posljednji put sreli, u Kaliforniji 18. septembra, Netanjahu je pozvao Maska da uspostavi ravnotežu između zaštite slobodnog izražavanja i borbe protiv govora mržnje nakon nedjelja kontroverze oko antisemitizma na platformi Iks.

Prošlog meseca, dok je rat besneo, Mask je predložio korišćenje Starlinka za podršku komunikacionim vezama u Gazi, pogođenoj čestim nestancima struje, sa "međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama".

Izraelska agencija za komunikacije "Šlomo Karhi" se tada usprotivila, rekavši da će "Hamas to koristiti (Starlink) za terorističke aktivnosti".

Međutim, Karhi je u ponedjeljak rekao da su Izrael i Mask postigli načelni sporazum prema kojem "Starlink može da radi u Izraelu samo uz odobrenje izraelskog Ministarstva komunikacija, uključujući i Pojas Gaze“.

U objavi na platformi Iks upućenom Masku, Karhi je rekao da se nada da će posjeta Izraelu „poslužiti kao odskočna daska za buduće poduhvate, kao i da će poboljšati vaš odnos sa jevrejskim narodom i vrijednostima koje dijelimo sa cijelim svijetom“.

Mask je rekao da je protiv antisemitizma i svega što "promoviše mržnju i sukob" - uključujući i Iks.

amas "izrazili zabrinutost" u vezi sa listama zatočenih za oslobađanje

11:31

Borelj: Izraeska naselja na okupiranim teritorijama ozbiljno kršenje međunarodnog prava

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj kaže da finansiranje novih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama "neće učiniti Izrael bezbednijim“.

"Naselja predstavljaju ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i najveća su bezbednosna odgovornost Izraela“, objavio je Borelj na platformi Iks (Tviter).

Mask u Izraelu: Postignut načelni dogovor o korišćenju Starlinka u Gazi

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask koji se nalazi u poseti Izraelu, rekao je da je postignut načelni dogovor o korišćenju satelita Starlink njegove kompanije Spejs Iks u Pojasu Gaze, gde se pauza u ratu protiv Hamasa poklopila sa posetom tehnološkog preduzetnika.

Izraelski predsednik Isak Hercog trebalo bi popodne da se sastane sa Maskom.

Njima će se pridružiti rođaci talaca koje Hamas drži u Gazi, a takođe će razgovarati o "potrebi da se deluje u borbi protiv rastućeg antisemitizma na internetu", saopštila je Hercogova kancelarija.

Premijer Benjamin Netanjahu takođe treba da se sastane sa Maskom u ponedeljak kako bi razgovarao o bezbednosnim aspektima veštačke inteligencije i održao onlajn diskusiju uživo.

Kada su se poslednji put sreli, u Kaliforniji 18. septembra, Netanjahu je pozvao Maska da uspostavi ravnotežu između zaštite slobodnog izražavanja i borbe protiv govora mržnje nakon nedelja kontroverze oko antisemitizma na platformi Iks, bivšem Tviteru.

Prošlog meseca, dok je rat besneo, Mask je predložio korišćenje Starlinka za podršku komunikacionim vezama u Gazi, pogođenoj čestim nestancima struje, sa "međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama".

Izraelska agencija za komunikacije "Šlomo Karhi" se tada usprotivila, rekavši da će "Hamas to koristiti (Starlink) za terorističke aktivnosti".

Međutim, Karhi je u ponedeljak rekao da su Izrael i Mask postigli načelni sporazum prema kojem "Starlink može da radi u Izraelu samo uz odobrenje izraelskog Ministarstva komunikacija, uključujući i Pojas Gaze“.

U objavi na platformi Iks upućenom Masku, Karhi je rekao da se nada da će poseta Izraelu „poslužiti kao odskočna daska za buduće poduhvate, kao i da će poboljšati vaš odnos sa jevrejskim narodom i vrednostima koje delimo sa celim svetom“.

Mask je rekao da je protiv antisemitizma i svega što "promoviše mržnju i sukob" - uključujući i Iks.

Jemenski Huti ispalili dvije rakete u pravcu američkog razarača

Dve balističke rakete ispaljene su u pravcu američkog razarača "USS Mejson" nakon što je američka posada intervenisala u nedjelju zbog napada na komercijalni tanker u vodama Adenskog zaliva u Indijskom okeanu, prenio je Rojters.

Rakete su ispaljene sa teritorije Jemena koja je pod kontrolom proiranskih pobunjenika Huta, ali su pale na više od 20 kilometara od američkog razarača. 

Nije bilo materijalne štete i povređenih, prenio je Rojters. 

Američki ratni brod prethodno je odgovorio na poziv za pomoć upućen sa komercijalnog tankera "Central park" koji su zaplijenili naoružani napadači "nepoznatog identiteta", saopštila je Centralna komande američke vojske.

Raketni razarač "USS Mejson" i drugi saveznički brodovi iz operativne grupe za borbu protiv piraterije, koja djeluje u Adenskom zalivu i duž obala Somalije, zahtijevali su oslobađanje broda. 

"Nakon toga, pet naoružanih osoba iskrcalo se sa broda i pokušalo da pobegne svojim malim čamcem, ali su se ubrzo predali", navodi se u saopštenju. 

Tanker "Central park" je u vlasništvu kompanije koja posluje u okviru grupacije izraelskog milijardera Ejla Ofera. 

Palestinska strana insistira na šest imena koje se navodno ne nalaze na listi

Palestinski izvori navode da je jedna od spornih tačaka između Izraela i Hamasa u vezi sa spiskom zatvorenika za koje se očekuje da će danas biti pušteni na slobodu odnosi se na šestoricu koji su uhapšeni prije 7. oktobra i ostali u izraelskim zatvorima.

Izvori kažu da oni nisu uvršteni na listu koju je Izrael predstavio u nedjelju, a nejasno je da li će biti pušteni u ponedjeljak.

Do 7. oktobra u izraelskim zatvorima je bilo 38 palestinskih zatvorenica, a trideset dva su već puštena.

Osim tih šest zatvorenika, ima na desetine drugih Palestinki koje su uhapšene, neke bez suđenja, nakon 7. oktobra.

Hamas poziva Izrael da najprije oslobodi zatvorenike koji su najduže zatvoreni.

Rojters: Izrael i Hamas "izrazili zabrinutost" u vezi sa spiskovima

Izrael i Hamas "izrazili su zabrinutost" zbog spiskova izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika koji bi danas trebalo da budu pušteni u ponedeljak, rekao je za Rojters zvaničnik upućen u to pitanje.

Neimenovani zvaničnik je dodao da katarski posrednici rade sa Izraelom i Hamasom na rješavanju problema i izbjegavanju kašnjenja.

U prethodna tri dana primirja Izrael je dostavio imena palestinskih žena i tinejdžera koje će pustiti iz zatvora, a Hamas će dostaviti imena izraelskih civilnih talaca koje će osloboditi najmanje 12 sati prije puštanja na slobodu.

Netanjahuov kabinet "procjenjuje" današnji spisak talaca za oslobađanje

Iz kabineta izraelskog premijera kažu da su u toku razgovori u vezi sa spiskom talaca u Gazi koji bi danas trebalo da budu pušteni a koji je primljen preko noći i koji se "procjenjuje“.

"Dodatne informacije će biti izdate kada to bude moguće“, rečeno je iz kabineta u ime Gala Hirša, vladinog koordinatora za taoce.

Kako naglašava Tajms of Izrael, nije odmah jasno o čemu se razgovara i da li Izrael ima problema sa spiskom, koji navodno uključuje 11 otetih.

Time je zaokružena lista od 50 talaca koji će biti oslobođeni u četvorodnevnom primirju, koje se još može produžiti ako Hamas oslobodi dodatne taoce.

Izrael dobio listu posljednjih 11 talaca koji će biti oslobođeni

Četvrtog, posljednjeg dana dogovorenog primirja Izrael je dobio listu posljednjih 11 talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni, nakon 52 dana provedena u zatočeništvu Hamasa.

Palestinska militantna organizacija obavezala se u okviru dogovora o prekidu vatre da oslobodi ukupno 50 žena i djece koji su kidnapovani u Gazi, u zamenu za oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, osim u slučaju da dogovor bude produžen pod novim uslovima.

Hamas je saopštio u nedjelju da je trećeg dana prekida sukoba s izraelskom vojskom, oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca – troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina.

Izraelska vojska saopštila je, međutim, da je oslobođeno 14 Izraelaca i troje stranaca i da su predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

U saopštenju objavljenom u nedjelju uveče, Hamas je rekao da želi da produži primirje i nakon isteka četvorodnevnog primirja, u nastojanju da se iz izraelskih zatvora oslobodi veci broj Palestinaca.

Dogovoreno primirje već uključuje odredbu o produženju za jedan dodatni dan za svakih deset talaca koje Hamas pristane da oslobodi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana