U Holandiji povećana razlika u platama između muškaraca i žena

Tanjug
U Holandiji povećana razlika u platama između muškaraca i žena

AMSTERDAM- Rodni jaz u platama u Holandiji je povećan i razlika u platama između muškaraca i žena koji obavljaju isti posao sa istim obrazovanjem i iskustvom, povećan je, sa pet odsto u 2021, na 7,4 odsto ove godine.

Do povećanja jaza došlo je jer su plate muškaraca povećavane u većem procentu od povećanja koje su dobile žene, nakon što je 70 odsto zaposlenih u Holandiji dobilo povećanje plata u posljednje dvije godine, navodi portal Holandski Tajms.

U prosjeku, muškarci sada zarađuju 16,4 odsto više nego 2021. godine, dok je kod žena zabilježeno povećanje plata u prosjeku za 9,1 odsto.

''Jedno od mogućih objašnjenja je da su muškarci jednostavno glasnije tražili povećanje nego žene u posljednje dvije godine'', rekao je profesor ekonomije Jap van Mijen na Univerzitetu za biznis Ninrod.

Muškarci takođe dobijaju više stimulacija od žena.

''Izgleda da muškarci više brinu o teškim uslovima sekundarnog zapošljavanja, dok je ženama više stalo do suštinskih aspekata posla'', rekao je Van Mijen.

Kako navodi portal, za muškarce je tri puta veća vjerovatnoća da će imati službeni automobil ili karticu za gorivo i dvostruko je veća vjerovatnoća da će dobiti učešće u dobiti i nadoknadu za preseljenje.

Razlika u platama znači i da su žene finansijski ugroženije od muškaraca - dok 87 odsto muškaraca zarađuje dovoljno da pokrije sve svoje mjesečne troškove, isto važi i za 82 odsto žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana