U granatiranju Vasiljevke poginulo pet, a povrijeđeno 15 osoba

GS/Agencije
at u Ukrajini ušao je 315. dan
Foto: Agencije | at u Ukrajini ušao je 315. dan

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je 315. dan. U Donjeckoj oblasti ne prestaju borbe. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan održaće telefonske razgovore sa kolegama iz Rusije i Ukrajine. Visoki zvaničnik ruske vojske Sergej Sevrjukov rekao je da je upotreba mobilnih telefona među pripadnicima ruskog vojnog osoblja u dometu neprijateljskog naoružanja glavni uzrok tragedije u Makijevki.

U granatiranju Vasiljevke poginulo pet, a povrijeđeno 15 osoba

Najmanje pet osoba je poginulo, a 15 je povrijeđeno u  granatiranju Vasiljevke u Zaporoškoj oblasti, koje su izvele ukrajinske snage, a među ranjenima su četiri radnika Hitne pomoći, rekao je vršilac dužnosti guvernera regiona Jevgenij Balicki.

"Prema preliminarnim izvještajima, petoro ljudi je poginulo, a 15 je zadobilo povrede u posljedicama artiljerijskih udara ukrajinskih oružanih formacija na mirno mjesto Vasiljevka. Među ranjenima su četiri službenika Ministarstva za vanredne situacije. Jedan od spasilaca je u kritičnom stanju", napisao je Balicki na svom Telegram kanalu, prenio je TASS.

Prema riječima Balickog, situacija je i dalje napeta, jer granatiranje nije smanjeno, dok sve službe Hitne pomoći rade kako bi pomogle ljudima. 

"Cinizam kijevskog režima prevazilazi granice pošto je stambeno naselje uništeno, lokalni civili su pogođeni, a spasioci izvlače ljude ispod ruševina", dodao je on.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron obećao je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom tenkove AMX-10 RC, javlja Rojters, pozivajući se na Jelisejsku palatu.

 

Pet osoba je poginulo dok je 15 povrijeđeno tokom ukrajinskog granatiranja Vasiljevke u Zaporoškoj oblasti Rusije, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki.

Među povrijeđenima su četiri pripadnika Ministarstva za vanredne situacije.

Balicki je dodao da je oštećena i civilna infrastruktura.

Upotreba ruskih dronova je sedam puta jeftinija od ukrajinskih raketa PVO koje ih obaraju, piše "Njujork tajms".

Kako navodi list, u sukobu u Ukrajini „raste disbalans", pošto je masovna upotreba sredstava odbrane ukrajinskih snaga, uključujući protivvazdušnu odbranu, „mnogo skuplja od dronova".

„Ovo bi, prema mišljenju brojnih vojnih eksperata, moglo da ide na ruku Moskvi na duge staze", navodi se u članku.

Pravi pobjednik, prema "Njujork tajmsu", „možda će na kraju biti zemlja koja manje troši".

Rogov: Dva civila poginula u ukrajinskom granatiranju višespratnice u Vasiljevki

Dva civila su poginula u ukrajinskom granatiranju stambene zgrade u gradu Vasiljevka u Zaporoškoj oblasti, izjavio je danas član glavnog savjeta ruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rogov je naveo da su ukrajinske oružane snage pogodile višespratnicu u Vasiljevki koja se nalazi pored zgrade komandnog štaba, preneo je TAS S. 

Prema preliminarnim izveštajima, vatra je otvorena iz HIMARS višecevnih raketnih sistema, napisao je Rogov na Telegramu. 

Kuleba: Uskoro razmještanje američkih PVO sistema na ukrajinskoj teritoriji
Američki sistemi protivvazdušne odbrane "patriota" trebalo bi da uskoro budu razmješteni u Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je u video-snimku objavljenom na "Fejsbuk" stranici Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine rekao da su počele pripreme za premještanje sistema "patriota", prenijela je turska državna novinska agencija Anadolija.

Predsjednik SAD Džozef Bajden predstavio je 21. decembra paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 1,85 milijardi dolara, uključujući sisteme "patriota".

On je vijest saopštio tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Bijeloj kući u Vašingtonu.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal izjavio je nešto kasnije da će Kijev dobiti paket vojne pomoći od Vašingtona u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara, uz napomenu da Ukrajina očekuje da Kongres SAD odobri novi paket vrijednosti gotovo 45 milijardi dolara, koji uključuje nove višecijevne bacače HIMARS i sisteme "patriota". 

Šef Energoatoma pozvao UN da pošalju mirovne snage u nuklearku Zaporožje
Šef ukrajinske državne nuklearne kompanije "Energoatom" Petro Kotin pozvao je danas Ujedinjene nacije da pošalju mirovne snage u nuklearnu elektranu Zaporožje, čak i bez dogovora sa Rusijom o uspostavljanju bezbjednosne zone oko tog postrojenja.

Ukrajinci od septembra insistiraju da se mirovne snage UN moraju poslati u nuklearnu elektranu, prenio je Gardijan. 

Međutim, ovo je bio prvi put da je jedan ukrajinski zvaničnik javno sugerisao da mirovne snage treba da budu raspoređene čak i u odsustvu sporazuma o stvaranju bezbjednosne zone oko nuklearne elektrane.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad nuklearkom Zaporožje u martu prošle godine i od tada je njena teritorija periodično granatirana, kao i stambene četvrti Energodara uz upotrebu dronova, teške artiljerije i višecevnih raketnih bacača, a Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za ove napade.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) više puta je ukazivala na potrebu stvaranja bezbjednosne zone oko nuklerke.

Berbok: Putin želi da uništi susjeda, važno nastaviti isporuku oružja Ukrajini
Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da je Evropska unija učinila sve da zaustavi rat u Ukrajini, ali da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije imao na umu ništa osim da uništi svog susjeda.

Govoreći na konferenciji za novinare u portugalskoj prestonici Lisabonu, Berbok je rekla da je Putinov stav razlog zašto je tako važno nastaviti sa isporukom oružja kako bi Ukrajina mogla da se brani i štiti živote ljudi, prenio je Rojters.

Ona je istakla da Njemačka traži nove načine da pomogne Ukrajini da zaštiti svoj narod i infrastrukturu i dodala da bi manjak rešenosti Evrope značio benefit za Moskvu.

"I ove godine moramo zaštititi i dalje razvijati evropsko jedinstvo koje nas je učinilo jakim prošle godine", navela je Berbok.

Govoreći o porastu zaraze virusom korona u Kini, ona je istakla da Njemačka želi zajednički evropski odgovor.

"Moramo da prihvatimo trenutni kovid talas iz Kine veoma, veoma ozbiljno", naglasila je Berbok.

Ukrajinski obavještajac: Rusija šalje nove vojne jedinice u sjeverni dio Krima

Predstavnik Glavnog direktorata obavještajne službe ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Černijak izjavio je danas da je Rusija poslala "nove vojne jedinice u sjeverni dio okupiranog Krima", prenio je "Kijev independent".
On je dodao da se Rusija navodno utvrđuje u oblastima oko Hersonske oblasti.
"Oni (Rusija) gube. Zato stvaraju defanzivna utvrđenja gdje god mogu, shvatajući da će morati da se bore na tim linijama fronta", kazao je Černijak.
On, takođe, tvrdi da se ruske snage maksimalno trude da sačuvaju takozvani kopneni koridor ka Krimu kroz okupirane ukrajinske teritorije na jugu zemlje.
"Njihova ideja je bila da osvoje Donjecku oblast, obalu oko Azovskog mora i plan im je bio da odsijeku Ukrajinu od Crnog mora. Ali, Rusija nije mogla da implementira nijedan plan u Ukrajini. Ukrajina će napasti ruske položaje na cijeloj okupiranoj teritoriji", poručio je Černijak.

Kuleba: Počele pripreme za prenos PVO sistema "Patriot" u Ukrajinu
Pripreme za prenos američkog PVO sistema "Patriot" Ukrajini su već počele, izjavio je danas šef ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.
Savremeni PVO sistemi "Patriot" uključeni su u novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji dogovoren tokom posjete predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskom Vašingtonu u decembru.
Pentagon je isključio mogućnost slanja svojih specijalaca za obuku u Ukrajinu, ali je obećao će obučiti Ukrajince za nekoliko mjeseci.
"Završili smo prošlu godinu revolucionarnom odlukom da Ukrajini obezbedimo američki 'Patriot' sistem, kako su se dogovorili lideri Ukrajine i SAD, Zelenski i Džozef Bajden. Veoma cijenimo ovaj korak Sjedinjenih država. Očekujemo da 'Patriot' biti raspoređeni što je prije moguće. Pripreme za transfer ovih sistema su već počele", rekao je Kuleba tokom onlajn brifinga, prenose RIA Novosti.

Zelenski ponovo upozorio da se Rusija sprema za veliku ofanzivu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je ponovo upozorio da se Rusija sprema da pokrene veliku ofanzivu.

-Ne sumnjamo da će Rusija baciti sve karte koje su joj preostale na stolu i prikupiti sve što može da pokuša da preokrene tok rata i barem odloži svoj poraz - rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Gardijan.

Kako je naveo, potrebno je da se poremeti taj ruski scenario.

-Mi se pripremamo za to. Teroristi moraju izgubiti. Svaki pokušaj njihove nove ofanzive mora da propadne - istakao je Zelenski.

Ukrajinska vojska saopštila je da je pokrenula napad koji je rezultirao gubitkom ruske opreme i mogućeg osoblja u blizini Makijevke, ali nije dala više detalja.

Erdogan danas razgovara sa Putinom i Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održaće danas telefonske razgovore sa kolegama iz Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, najavio je njegov portparol Ibrahim Kalin.

Prema njegovim riječima, fokus razgovora biće rješavanje ukrajinske krize, prenosi TASS.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti da će ruski predjsednik danas telefonom razgovarati sa Erdoganom.

MO Rusije: Upotreba mobilnih telefona uzrok tragedije u Makijevki

Upotreba mobilnih telefona među pripadnicima ruskog vojnog osoblja u dometu neprijateljskog naoružanja, glavni je uzrok tragedije u Makijevki u kojoj je poginulo 89 ruskih vojnika, rekao je novinarima visoki zvaničnik ruske vojske, general-potpukovnik Sergej Sevrjukov.

-Vecć je sada postalo očigledno da je glavni uzrok tragičnog događaja kršenje zabrane i aktiviranje i masovna upotreba ličnih mobilnih telefona vojnog osoblja u dometu neprijateljskih borbenih sredstava. To je omogućilo neprijatelju da locira, odredi pravac i koordinate vojnika za izvođenje svojih raketnih udara - rekao je Sevrjukov, prvi zamjenik načelnika Glavnog vojno-političkog odjeljenja Oružanih snaga Rusije.

On je dodao da se preduzimaju potrebne mjere da se takvi tragični incidenti izbjegnu u budućnost, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, uloženi su svi napori da se povrijeđeni zbrinu odmah nakon tragedije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je prošle nedjelje da su oružane snage Ukrajine napale punkt privremenog razmještanja ruske vojske u gradu Makijevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

U prvom saopštenju MO Rusije je navedeno da su u ukrajinskom napadu iz višecjevnog raketnog sistema HIMARS poginula 63 ruska vojnika.       Prethodno su ukrajinske vlasti saopštile da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na region Donjecka, kao i da je raketni projektil pogodio zgradu u gradu Makijevka, gde su bile stacionirane ruske snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana