U finišu kampanje u Crnoj Gori kandidati zaoštrili retoriku

Tanjug
U finišu kampanje u Crnoj Gori kandidati zaoštrili retoriku

PODGORICA - U finišu predizborne kampanje za predsjednika Crne Gore kandidati su za nijansu zaoštrili retoriku pa je aktuelni predsjednik i pretendent na još jedan predsjednički mandat Milo Đukanović izjavio da njegovim izborom Crna Gora neće zabasati u tmine “srpskog sveta”, jer njihov „evropski put obasjava luča građanske, antifašističke, multietničke i evropske države“.

Đukanović je to kazao na završnoj konvenciji u Bijelom Polju i dodao da su ovi izbori “istorijska šansa koja ne sme biti propuštena. Ponovo je obećao da će, ako bude izbran, Crnu Goru uvesti u Evropsku uniju.

-Suočavali smo se s našim, kao i regionalnim, i problemima koje Unija ima. Poznat mi je svaki korak koji smo prošli u procesu integracija, kao što znam svaki korak koji nam je preostao do krajnjeg cilja - tvrdi Đukanović, saopšteno je id DPS-a.

Kako kaže, “do njegovog ostvarenja nije ostalo još mnogo, ali mrak je najgušći pred svitanje”.

-Moji takmaci su više opsjednuti iluzijom da ja izgubim, nego da oni pobijede. Oni se ne libe da kažu da im jedino još ja stojim na putu u njihovim naumima da „oslobode“ Crnu Goru”, naveo je Đukanović.

Đukanović, koji je kao lider DPS duže od trideset decenija naizmjenično na funkciji premijera i predsjednika države, tvrdi da “treba staviti tačku na ovo žalosno propadanje Crne Gore koje traje više od dvije i po godine”, odnoso od parlamentarnih izbora kada je njegova DPS otjerana u opoziciju.

Kandidat DF-a za predsjednika Crne Gore Andrija Mandić kazao je da mu je prioritet pomirenje Crne Gore, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i unapređenje ekonomije.

On je kazao da će se u drugom krugu predsedničkih izbora naći sa aktuelnim šefom države i liderom DPS-a Milom Đukanovićem. Mandić je u sinoćnjem intervju Parlamentarnom kanalu kazao da nakon pobjede nad, kako kaže, autokratskom vlašću u Crnoj Gori će se situacija potpuno promijeniti.

-Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je drugi prioritet jer je Crna Gora prepoznata kao zemlja gdje je to postala endemska bolest - rekao je Mandić i poručio da je važno da Đukanović ne pobijedi i ne bude više predsjednik.

O najavljenom TV duelu sa Đukanović, Mandiće je rekao da je prirodno da razgovaraju o budućnosti Crne Gore, ali i da se, kako je kazao, osvrnemo i na prošlost.

-Naš cilj je članstvo u EU. Važno je da Crna Gora bude deo Incijative Otvoreni Balkan. Snažno podržavamo tu inicijativu - rekao je Mandić.

Kao predsjednik Crne Gore, Mandić kaže da bi prvo posjetio Brisel i Beograd. Mandić je rekao i da pomirena Crna Gora predstavlja najbolji model za naprednu budućnost zemlje, ističući da kao predsjednik države neće praviti razlike među ljudima i insistiraće na ekonomiji, borbi protiv korupcije, boljem životu i boljoj saradnji u regionu.

-Pružamo ruku svima, i to ne iz pozicije nemoćnog, nego iz pozicije onoga ko je pobijedio na izborima tako da je to važan i kvalitetan iskorak - istakao je Mandić.

Predsjednički kandidat Ujedinjene Crne Gorr Goran Danilović, je u intervjuu za Portal IN4S rekao da nema saradnje sa Đukanovićem.

-Ne smijemo imati kratko pamćenje. Kratko pamćenje u politici znači dugoročnu nepravdu. On mora da posluži i kao primjer da će ko god odluči da uđe u politiku da bi se obogatio i na paroli “zavadi pa vladaj”, zakonski odgovarati.

-Ukoliko to ne uradimo i ako mu zaboravimo sve što je do sada učinio, bojim se da će to ostaviti trajan trag ne samo na politiku Crne Gore, već i na narod. Obećali smo ljudima da će on zakonski odgovarati za sve što je do sada učinio građanima Crne Gore i to moramo ispuniti. Ne smijemo imati kratko pamćenje - rekao je Danilović.

Dodao je da je srpski narod bio diskrimisan u sopstvenoj državi, koju su gradili i izgradili njihovi preci, ali su bile diskriminisane i nacionalne manjine koje su, od strane bivše vlasti, tretirane kao pogonsko gorivo i ćutljivi svjedoci za lične interese nekolicine vlastodržaca.

Predsjednički kandidat Demokrata Aleksa Bečić je u osvrtu na svog protivkandidata tokom predizborne posete Baru istakao da, umjesto utemeljivanja Bara kao grada Stare masline i lučkog centra ovih prostora, on je radio sve da Bar postane grad šverca i klanova, “po čemu je nažalost našu luku međunarodna javnost prepoznavala godinama”.

Baranima je poručio da ne želi da bude samo njihov predsjednik, već, kako je rekao, prijatelj i saveznik.

-Zato ovo nisu izbori za predsjednika, ovo je izbor između mafijaških podanika i narodnih saveznika - kazao je Bečić.

Ovo je, kazao je, borba jednog čovjeka, „koji je kao zli car iz bajke pokušao da nas zaustavi, a mi smo zaustavili njega, baš zato što je lišen svih onih vrijednosti na kojima počiva naša tradicija, ali i na kojima treba da počiva naša budućnost“.

Predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović poručio je da žali jer Đukanović misli da su oni opsjednuti njime.

-Đukanović se žali da smo njime opshednuti, samo ukazujem na to ko nam tri decenije prazni džepove - rekao je Milatović na konvenciji u Bijelom Polju. -Znamo i čija sestra je posrednik za sve poslove sa inostranim firmama. I čiji brat drži banku i kakve i čije pare kroz nju prolaze. Ko zida nebdoere bez građevinske dozvole, i sa čijom usmenom dozvolom - kazao je Milatović.

Poručio je da je „Đukanović svim građanima Crne Gore ukrao godine, mir, šanse, prilike za uspjehom“.

-Čovjek bez dana radnog staža, osim što se prebacivao iz premijerske u fotelju predsjednika. A njega ova zemlja ni ne zanima, interesuje ga samo da još pet godina on i njegova biznis-partija politički prežive. Nema tu ni „C“ od Crnogoraca - naveo je, između ostalog, Milatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana