U Engleskoj šest puta više novih porodica beskućnika nego novih socijalnih domova

Tanjug
Foto: Twitter

LONDON- Broj novih porodica beskućnika u Engleskoj premašuje broj novoizgrađenih socijalnih domova šest puta, govore novi zvanični podaci objavljeni danas.

U Engleskoj je u sezoni 2022-23. izgrađeno samo 8.386 novih socijalnih domova, dok se u istom periodu opštinama prijavilo 52.800 domaćinstava kojima je potrebna pomoć jer su beskućnici ili u opasnosti da postanu beskućnici.

Izvršni direktor dobrotvorne organizacije za beskućnike Krajsis, Met Dauni, rekao je da su te brojke "sramota" i da sakrivaju "nemerljiv ljudski uticaj na beskućništvo".

Taj jaz primorava opštine da troše 1,7 milijardi funti godišnje na iznajmljivanje privremenih i često pretrpanih smještaja za više od 100.000 domaćinstava, više nego u bilo kom trenutku u posljednjih 25 godina, piše Gardijan. 

Zabilježen je i godišnji porast broja domaćinstava kojima preti beskućništvo za 10 odsto jer su im vlasnici ponudili "iseljenje bez krivice", koje je vlada obećala da će zabraniti.

Broj domaćinstava u privremenom smještaju takođe je dostigao rekordni nivo.

Organizacija Homlesns Link, koja predstavlja dobrotvorne organizacije, ocijenila je te podatke "šokantnim".  

 "Ko god da formira sledeću vladu mora da izgradi 90.000 socijalnih domova godišnje koji su potrebni kako bi ljudi imali pristupačne i sigurne domove za život", rekao je izvršni direktor organizacije Rik Henderson.  

Socijalni domovi se grade da kako bi se obezbedio najjevtiniji zakup, obično upola manji od cijene na lokalnom tržištu.

Iako je došlo do blagog povećanja u izgradnji u odnosu na istorijski minimum pandemijske godine 2020-21, proizvodnja ostaje daleko ispod 35.000 izgrađenih u 2010-11. i 44.000 izgrađenih 1995-96.

Stambena udruženja navode da je problem izazvan vladinim finansiranjem na istorijski niskim nivoima nakon smanjenja budžeta za pristupačne stambene jedinice za 63 odsto 2010. godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana