U dijelu Evrope najavljene najveće padavine u posljednjih hiljadu godina

Avaz
U dijelu Evrope najavljene najveće padavine u posljednjih hiljadu godina

Prema češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po metru kvadratnom u naredna četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Realan rizik

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend otkazane su u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona. Retencije za prihvat vode, ponajprije u blizini brana, ispražnjene su kako bi mogle primiti toliku vodu. U Poljskoj su oglašeni meteoalarmi za jug zemlje, prije svega gradove na Odri kao što su Vroclav i Opole.

- Postoji realan rizik od lokalnih poplava u petak i nedjelju - upozorili su poljski meteorolozi. U Vroclavu, koji ima 675.000 stanovnika, opština je osnovala krizni štab. Po češkom ministru okoline Petru Hladiku, situacija u zemlji "mogla bi biti slična onoj 1997. i 2002."

Poplave 1997. pogodile su Moravsku, na istoku Češke. Poginulo je 50 ljudi uz nekoliko milijardi dolara štete. Upravo u toj regiji i ovaj se put očekuju najgore padavine. Godine 2002. poplave su pogodile zapad zemlje, odnijevši 17 ljudskih života i izazvavši još veću štetu nego 1997. 

Gradovi u Moravskoj podigli su barijere protiv poplava i pripremili vreće s pijeskom u očekivanju oluje koju će pratiti vjetrovi brzine do 100 kilometara na sat. Desetine kulturnih manifestacija u regiji otkazane su, uključujući godišnji festival vina u Znojmu koji privlači desetine hiljada posjetilaca. Otkazan je i rimski festival u Carnuntumu u Austriji.

Gore nego 2013. godine

Kako navodi austrijska televizija ORF, vodostaj Dunava mogao bi narasti do nivoa koje nisu viđene pet do deset godina. Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je vojska spremna rasporediti do hiljadu vojnika bude li potrebno. Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci takođe su u pripravnosti.

Prema prognozama, padavine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile centralnu Evropu 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana