U Britaniji prestaju da objavljuju statističke podatke o virusu korona

Tanjug
U Britaniji prestaju da objavljuju statističke podatke o virusu korona

LONDON - Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) saopštila je danas da će početkom januara prestati da objavljuje statističke podatke o virusu korona na dvonedjeljnom nivou.

Statistike koje pokrivaju stopu rasta virusa trenutno se objavljuju svake dve nedelje, ali agencija navodi da to više nije neophodno, prenio je BBC.

Agencija je dodala da će se kovid i dalje pratiti na druge načine.

Doktor Nik Votkins, koji je zadužen za objavljivanje podataka, rekao je da je to zbog toga što Velika Britanija živi sa virusom korona pomoću vakcina i potrebnih terapija.

Stopa reprodukcije, poznata kao stopa R, odnosi se na broj ljudi na koje će zaražena osoba prenijeti virus.

Na vrhuncu pandemije korona virusa i stopa R i stopa rasta za Englesku objavljivani su nedjeljno, a od aprila ove godine saopštavane su na dvonedjeljnom nivou.

Dr Votkins je rekao da stope služe kao koristan i jednostavan indikator za informisanje o akcijama javnog zdravlja i vladinim odlukama.

-Vakcine i terapije su nam omogućile da pređemo u fazu u kojoj živimo sa kovidom-19 -  rekao je Votkins.

Dodao je da će se aktivnost virusa korona nastaviti da se prati na sličan način na koji se prati i niz drugih uobičajenih bolesti.

U zemlji su sve preostale mjere ograničenja usmjerene protiv virusa korona, uključujući zakonsku obavezu samoizolacije kada je osoba zaražena sa simptomima, uklonjena su ranije ove godine, podsjeća BBC.

Međutim, zdravstveni zvaničnici pozvali su osobe sa znacima respiratorne infekcije da izbegavaju miješanje sa drugima tokom praznične sezone, posebno sa ugroženim kategorijama ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana