U Austriji razbijena teroristička ćelija povezana sa Islamskom državom

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEČ - Austrijska služba za unutrašnju bezbJednost (DSN) saopštila je danas da je razbila terorističku ćeliju za koju se sumnja da je povezana sa Islamskom državom.

Kako je navedeno u saopštenju, grupu je činilo devet mladića i jedna žena, a jednom osumnjičenom određen je pritvor. Dodaje se da dosadašnje istrage i ispitivanja pokazuju da osumnjičeni imaju stav koji je između "fundamentalno islamističkog" i "terorističkog", prenosi AP.

DSN je naveo da su osumnjičeni koji imaju između 15 i 23 godine i žive u blizini grada Linca u sjevernoj Austriji, navodno "već duže vrijeme regrutovani za terorističku organizaciju Islamska država (IS) i njene kriminalne aktivnosti". Pored toga, planirali su da uspostave džamiju ili molitvenu prostoriju pod talibanskom zastavom.

Identitet osumnjičenih nije saopšten u skladu sa austrijskim zakonima o privatnosti, ali je austrijska novinska agencija APA javila da su oni iz Austrije, Turske, Iraka, Rusije i Hrvatske ili da su bez državljanstva.

Kancelarija javnog tužioca u Lincu odredila je pritvor jednom od osumnjičenih, 18-godišnjaku, uz obrazloženje da postoji opasnost da pobjegne ili da počini krivična djela. Ostali osumnjičeni su pod istragom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana