"Operacija saksija": Vlasti Amsterdama žele da uklone neuredno postavljene saksije

Tanjug
Foto: Gardijan

AMSTERDAM – Vlasti u holandskoj prijestonici Amsterdamu pokrenule su “operaciju saksija”, jer kako su istakli, prekomjerno postavljanje saksija u zgradama ugrožava pristup objektima.

Stanovnici su sa zaprepašćenjem reagovali na planove vlasti u Amsterdamu da uklone ono što smatraju neuredno postavljenim saksijama, prenio je Gardijan.

U pristupu koji su lokalni mediji nazvali “operacija saksija”, centralni kvart holandske prijestonice ograničava stanovnike da postave dvije saksije prečnika 50 centimetara, napravljene od “održivog” materijala i postavljene uz prednji zid zgrade.

Čitavi “vrtovi” saksija na parking mjestima i ispod drveća biće uklonjeni, navodi se u memorandumu gradskih vlasti.

Na sastanku gradskog savjeta održanom u utorak, predsjednica Izvršnog odbora centralnog dijela Amsterdama Ameli Strens rekla je da su zapuštene saksije neprivlačne, loše za biodiverzitet i da čine objekte manje pristupačnim za one koji koriste pomagala za kretanje i kolica.

Pojedini stanovnici Amsterdama su zadovoljni što grad reaguje na zabrinutost ljudi zbog pretrpanih trotoara, dok drugi ističu da napušteni ili parkirani bicikli i terase barova zauzimaju veliki dio javnih prostora, kao i otpad, navodeći i da veliki broj turista posjećuje grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana