Tužiteljski rezime Kamale Haris mogao bi da ide u korist Donaldu Trampu

Tanjug
Tužiteljski rezime Kamale Haris mogao bi da ide u korist Donaldu Trampu

VAŠINGTON - Potpredsjednica SAD Kamala Haris započela je karijeru kao okružna tužiteljka, a do trenutne pozicije došla je sa mješovitim rezimeom, koji republikanski kandidat Donald Tramp može iskoristiti da je predstavi kao potencijalnog lidera blagonaklonog prema kriminalcima, dok njene odluke kao tužiteljke mogu da naiđu na kritike progresivaca, piše Rojters.

Tokom više od deset godina kao okružni tužilac San Franciska, a zatim i kao državni tužilac Kalifornije, Haris je zauzela pojedine stavove koje su progresivci u Demokratskoj stranci podržali, uključujući protivljenje smrtnoj kazni i beskompromisne pregovore sa velikim bankama u vezi sa zloupotrebom procesa zaplene imovine.

Istovremeno, Haris je krivično gonila roditelje djece koja preskaču časove i odbila je zahtjev Afroamerikanca, koji je bio osuđen na smrt, za DNK tesiranje, iako je on tvrdio da nije počinio ubistvo.

-Moja vizija progresivnog tužioca bila je neko ko je koristio moć kancelarije sa osjećajem pravičnosti, perspektive i iskustva, neko ko je bio jasan u pogledu potrebe da se ozbiljni kriminalci pozovu na odgovornost i ko je razumio da je najbolji način za stvaranje bezbjednih zajednica da spriječi zločin - napisala je Haris u svojim memoarima iz 2019.

Džejms Singer, portparol kampanje Harisove, rekao je da je njen rezime u suprotnosti sa Trampovim, koji je osuđen po krivičnim optužbama za prikrivanje tajnog novca isplaćenog porno zvijezdi.

-Kamala Haris je provela svoju karijeru boreći se sa velikim bankama, profitnim koledžima i kriminalcima u službi naše zemlje i pobjeđivala ih - rekao je Singer.

Haris (59) je 2003. godine postala prva žena izabrana za glavnog tužioca u San Francisku nakon što je kampanju za izbor djelimično bazirala na obećanju da neće zahtijevati smrtnu kaznu za osuđene. Policajac Ajzek Espinoza ubijen je na dužnosti 2004, a uprkos pritiscima demokrata, Haris je ostala pri obećanju i zahtijevala doživotu kaznu bez mogućnosti uslovnog otpusta. Njegova udovica Renata Espinoza rekla je za CNN 2019. da je Haris nije pozvala prije nego što je na konferenciji za novinare saopštila da neće tražiti smrtnu kaznu i istakla je da smatra da je ''uzela pravdu od nas i od Ajzeka''.

Nakon što je 2010. izabrana za državnog tužioca, Kamala Haris se usprotivila DNK testiranju koje su zatražili advokati Kevina Kupera, čovjeka koji je osuđen na smrt zbog četvorostrukog ubistva 1985, za koje je tvrdio da ih nije počinio. Ona je takođe obezbijedila namirenje od 18 milijardi dolara 2012. od banaka zbog zloupotrebe imovine i 1,1 milijardu dolara od američkog koledža zbog obmane studenata.

Očekuje se da Haris uskoro zvanično proglašena predsjedničkim kandidatom Demokratske partije, a podržali su je predsjednik Džo Bajden, bivši predsjednik Bil Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton, kao i bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana