Tužioci tvrde da je Hanter Bajden lobirao u SAD za optuženog rumunskog biznismena

Tanjug
Tužioci tvrde da je Hanter Bajden lobirao u SAD za optuženog rumunskog biznismena

VAŠINGTON- Federalni tužioci tvrde u novom podnesku sudu da je sin američkog predsjednika Džozefa Bajdena, Hanter Bajden, dobio uplate 2015. godine od rumunskog biznismena da bi lobirao kod američkih zvaničnika da traže propuste u istrazi vlade u Bukureštu o tom biznismenu.

Novu optužbu podneo je tužilac Dejvid Vajs koji goni Hantera Bajdena zbog navodne utaje poreza, a suđenje u tom slučaju zakazano je za septembar, a u tužbi je naveo da ne namjerava da uvede dokaze ili tvrdnje da je Hanter Bajden pokušavao da usmjeri novac ka Džozefu Bajdenu, preneo je Si-En-En. 

Predmet suđenja su mnogi kontroverzni poslovi Hantera Bajdena sa inostranstvom, od kojih je pojedine obavio dok je njegov otac bio na funkciji. 

Vajsov tim tvrdi da je Hanter Bajden “pristao da pokuša da utiče na javnu politiku SAD” lobirajući kod američkih agencija i zvaničnika da traže propuste u istrazi rumunske vlade o bogatom rumunskom biznismenu, koji je identifikovanom u podnesku inicijalima G. P. 

Televizija Ej-Bi-Si (ABC) je objavila da je Hanter Bajden lobirao za rumunskog biznismena Gabrijela Popovičija za koga tužioci kažu da je angažovao Hantera za pravnu pomoć krajem 2015. godine dok je Džozef Bajden bio potpredsednik SAD. Popoviči se suočio sa optužbama za podmićivanje u Rumuniji, navodi se u podnesku. 

Tužilac takođe navodi da je Hanter Bajden “došao do vladinih zvaničnika” u SAD, uključujući i Stejt department. Tužioci kažu da je jedan od poslovnih partnera Hantera Bajdena spreman da svedoči na suđenju kako su “bili zabrinuti da bi lobiranje moglo da izazove političke posledice” za Džozefa Bajdena i da su zbog toga “sakrili pravu prirodu posla” i tvrdili da je bila riječ o upravljanju nekretninama umesto o lobiranju. 

U novim podnescima, tužioci su, međutim, takođe jasno stavili do znanja da svedok “nije rekao da je optuženi imao neprikladan politički uticaj”. Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa su prethodno ispitali, u okviru svojih istraga o finansijama porodice Bajden, isplate Hanteru Bajdenu koje je izvršio rumunski poslovni saradnik. 

Tužioci, međutim, nikada nisu javno podržali tvrdnje republikanaca da je Hanter Bajden učestvovao u korupciji u poslovima sa stranim partnerima sa svojim ocem, ili da je Džozef Bajden zloupotrebio svoja ovlašćenja radi bogaćenja svoje porodice. Tim Hantera Bajdena negirao je ranije da je on lobirao za strane klijente. 

On se izjasnio da nije kriv za poreske optužbe, tvrdeći da ga tužilac Vajs, koji je republikanac, optužuje zbog političke pristrasnosti protiv njegove porodice. Početak suđenja zakazan je za 5. septembar u Los Anđelesu, a za novembar je predviđeno izricanje presude u posebnom krivičnom predmetu protiv Hantera Bajdena u kojem je osuđen za tri krivična djela u vezi sa držanjem oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana