Tužilac uložio žalbu na presudu o pronevjerama kardinala Bečiua i drugih

Tanjug
Foto: Agencije

RIM- Glavni tužilac Vatikana uložio je žalbu na sudsku presudu koja je u velikoj mjeri uništila njegovu teoriju o velikoj zavjeri da Sveta stolica bude prevarena za milione evra.

Kako prenosi AP, tužilac Alesandro Didi podnio je žalbu ranije ove nedelje, nekoliko dana nakon što je veće sastavljeno od trojice sudija donijelo presudu u komplikovanom finansijskom suđenju tokom kojeg je "prljav veš Vatikana" otkriven.

Iako je kardinal Anđelo Bečiu u subotu dobio kaznu od pet ipo godina zatvora za pronevjeru, u osnovi presude je jasno da su sudije odbacile većinu Didijeve optužnice od 487 stranica, navodi AP.           

Didi je optužio Bečiua i još devet osoba za prevaru, pronevjeru, pranje novca, iznudu, korupciju, zloupotrebu službenog položaja i zastrašivanje svjedoka u vezi sa neuspješnom investicijom Vatikana u nekretninu u Londonu.    

On je tražio je zatvorske kazne do 13 godina za sve njih i 400 miliona evra na ime povraćaja novca.           

Sudsko vijeće na čelu sa sudijom Đuzepeom Pinjatoneom u potpunosti je oslobodio jednog od optuženih, a druge osudilo po samo nekoliko optužbi i naložilo im da plate oko 366 miliona evra na ime povraćaja novca.

U Vatikanu, kao i u Italiji, tužioci se mogu žaliti na presude u isto vrijeme kada i optuženi.

Za razliku od Italije, obje strane moraju da ulože žalbe čak i prije nego što prvostepeni sudija izda svoje pisane navode u kojima obrazlaže presude, iako mogu da ih izmene, navode advokati.  

U ovom slučaju, Didi je 19. decembra podnio zahtjev na tri stranice tražeći od Vatikanskog apelacionog suda da osudi svakog optuženog za čitav niz optužbi koje je prvobitno iznio, iako je sudsko vijeće presudilo da se mnoga od navodnih krivičnih djela jednostavno nisu dogodila.    

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana