Tusk: Nikoga nećemo ostaviti na cjedilu!

Srna
Tusk: Nikoga nećemo ostaviti na cjedilu!

VARŠAVA - Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će njegova vlada proglasiti stanje prirodne katastrofe jer se bori sa razornim posljedicama poplava i obilnim kišama.

"Poslije konsultacija sa nadležnim ministrima i službama, dao sam instrukcije da se pripremi uredba Savjeta ministara za uvođenje stanja prirodne katastrofe", napisao je Tusk na platformi "Iks".

On je dodao da je zatražio od ministra odbrane da uputi dodatne snage u ugrožena područja.

"Nikoga nećemo ostaviti na cjedilu", rekao je Tusk.

Stanje prirodne katastrofe daje vladi veću kontrolu za suzbijanje i rješavanje posljedica katastrofe, što može uključivati ograničavanje određenih sloboda i prava, navodi Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, lokalne vlasti na jugozapadu Poljske apelovale su na mještane da se evakuišu kako raste vodostaj i poplave vode prijete da probiju još jednu branu.

Gradonačelnik mjesta Prudnik Gregor Zavišlak apelovao je na mještane sela Moščanka, Laka Prudnicka i dijelove samog Prudnika da se odmah evakuišu.

"Ovaj apel je veoma ozbiljan, ne gubite vrijeme na razmišljanje, morate napustiti kuće. Ukokiko brana bude probijena vaše kuće biće uništene, a životi ugroženi", rekao je lokalni zvaničnik Radoslav Roškovski.

Putevi oko najgore pogođenih područja su zatvoreni. Mještani pokušavaju da ispumpaju vodu iz podruma i postavljaju vreće sa pijeskomoko kuća i drugih objekata, čekajući novo pogoršanje situacije.

Fokus je sada na na području oko grada Nisa. Glavni put u ovom kraju je potpuno pod vodom i voda je već iznad visine prozora.

Mještanima je naloženo da se evakuišu.

Kiša se očekuje i narednih dana, a poboljašnje situacije tek u utorak, 17. septembra.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana