Turska više neće slati imame u njemačke džamije

Tanjug
Foto: TMGroup.tr

BERLIN - Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je postignut dogovor s Turskom, da o postepenom odustajanju od kontroverznog turskog programa slanja imama u njemačke džamije.

Time će se, kako vjeruju, pospješiti integracija muslimana u njemačko društvo, javlja Rojters.

Prema dogovoru njemačkog ministarstva, turskih jverske vlasti Dijanet i turskog islamskog udruženja DITIB, očekuje se da će se oko 100 imama obučavati u Njemačkoj i oni će postepeno zamijeniti imame koje je poslao Dijanet.

„Potrebne su nam vjerske vođe koje govore naš jezik i razumiju naše vrijednosti. Ovo je važna prekretnica za integraciju i učešće muslimanskih zajednica u njemačkom društvu“, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Njemačke Nensi Fezer.

DITIB, najveće islamsko udruženje u Nemačkoj, sa skoro 900 džamija, nekoliko godina je predmet političkih kontroverzi, od kojih je poslednja govor jednog avganistanskog talibana u nekoj od džamija prošlog mjeseca.

Njemački zvaničnici su 2017. godine pozvali DITIB da preduzme temeljne reforme nakon navoda da su njihovi imami bili upućeni od strane Dijaneta da špijuniraju za Ankaru.

DITIB je porekao optužbe i nije podignuta nijedna optužnica u ovom slučaju.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana