Turska uoči izbora: Erdogan optužuje opoziciju, opozicija Erdogana

G.S.
Turska uoči izbora: Erdogan optužuje opoziciju, opozicija Erdogana

ISTANBUL - Turski predsjednik Tajip Erdogan održao je danas poslednje predizborne skupove u Istanbulu i optužio opoziciju da radi sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom na njegovom svrgavanju.

Ankete pokazuju da Erdogan zaostaje za glavnim opozicionim kandidatom Kemalom Kiličdarogluom dan uoči jednih od najneizvjesnijih izbora u modernoj istoriji Turske.

Ukoliko nijedan od njih ne osvoji više od 50 odsto glasova, 28. maja će biti održan drugi krug.

Na mitingu u istanbulskom okrugu Umranije, Erdogan je podsjetio na Bajdenove komentare "Njujork tajmsu" u januaru 2020. godine, kada je vodio kampanju za Bijelu kuću. Tada je Bajden rekao da Vašington treba da ohrabri Erdoganove protivnike da ga pobijede na izborima, naglašavajući da on ne bi trebao da bude svrgnut državnim udarom.

Komentare, koji su se ponovo pojavili kasnije te godine u videu koji je Bajdena učinio najpopularnijom temom na "Tviteru" u Turskoj, Ankara je tada osudila kao "intervencionističke".

"Bajden je dao naređenje da se Erdogan svrgne, ja to znam. Svi moji ljudi to znaju. Ako je to slučaj, sutra će glasački listići dati odgovor i Bajdenu", rekao je Erdogan /69/.

Erdogan je, takođe, kritikovao Kiličdaroglua zbog njegovih komentara o Rusiji, nazvavši Moskvu važnim partnerom Turske.

"Rusija je bila jedan od naših najvažnijih saveznika u pogledu poljoprivrednih proizvoda", rekao je on.

Opozicija želi bolje veze sa Rusijom

Zamjenik lidera turske Republikanske narodne partije /CHP/, koju predvodi predsjednički kandidat Kemal Kiličdaroglu, rekao je da opozicija želi da ojača veze sa Rusijom u slučaju pobjede na izborima.

"Mi smo stranka koja vjeruje da je važno imati dobar odnos sa Rusijom. Ne samo sa Rusijom, već i sa svim našim susjedima. Postoji niz problema u vezama Turske sa Rusijom, ali želimo da ih riješimo kroz dijalog i da dovemo veze na novi nivo", rekao je zamjenik lidera CHP Oguz Šalići za "Sputnjiku" .

Kiličdaroglu je glavni suparnik predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na predsjedničkim izborima ove nedjelje. Kiličdaroglua podržava šestostranački opozicioni savez.

Šalići je rekao da je CHP otvorena za produbljivanje ekonomske saradnje sa Rusijom u budućnosti.

"Možemo da podstaknemo trgovinu. Turistički sektor je od velikog značaja za nas. Posvećeni smo promovisanju razvoja i prosperiteta u regionu. Nemamo predrasude prema odnosu sa Rusijom", rekao je zamjenik lidera CHP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana