Turska policija uhapsila ženu jer je kritikovala zabranu Instagrama

Tanjug
Turska policija uhapsila ženu jer je kritikovala zabranu Instagrama

ANKARA - Turski sud naredio je hapšenje jedne žene pod optužbom da je podsticala mržnju i vrijeđala predsjednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana, jer je zabranio korišćenje platforme Instagram, lista Haberturk i drugih medija.

Turska je blokirala pristup Instagramu 2. avgusta zbog nepoštovanja “zakona i pravila” te zemlje, a zabrana je uklonjena u subotu, nakon što je platforma pristala da sarađuje sa vlastima, prenosi Rojters.

U intervjuu objavljenom na Jutjub kanalu prošle nedjelje, kada je Instagram još uvijek bio zabranjen, žena koju su juče uhapsili bila je jedna od nekoliko prolaznika koji su upitani šta misle o zabrani.

-To je pogrešno. Predsjednik ne može da zabrani Instagram kako želi - rekla je ta žena, a takođe je, pored predsjednika Erdogana, kritikovala i one koji su podržavali zabranu.

Hapšenje, koje je naredio lokalni sud u zapadnom gradu Izmiru, uslijedilo je nakon što je direktor turske televizije “RTUK” kritikovao ulične intervjue koje su emitovane na društvenim mrežama, rekavši da oni “manipulišu javnim mnjenjem”.

Zabrana pristupa Instagramu uslijedila je nakon što je visoki turski zvaničnik optužio Instagram da blokira postove u kojima se izražava saučešće povodom ubistva političkog lidera militantne grupe Hamas, Ismaila Hanijea

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana