Turska: Novinar osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog širenja dezinformacija

Srna
Turska: Novinar osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog širenja dezinformacija

ANKARA - Turski sud osudio je danas jednog novinara na 10 mjeseci zatvora zbog širenja dezinformacija, što je prva kazna izrečena prema novom zakonu za koji kritičari kažu da ugrožava slobodu govora.

Sinan Ajgul, novinar u istočnoj turskoj provinciji Bitlis, priveden je početkom decembra nakon što je na “Tviteru” napisao da su 14-godišnju devojčicu navodno seksualno zlostavljali muškarci, uključujući policajce i vojnike.

On je povukao postove i izvinio se što ih je napisao, a da nije potvrdio priču nadležnima, ali je kasnije uhapšen. Iz pritvora je pušten 10 dana kasnije.

Odluka suda dolazi četiri mjeseca nakon što je parlament usvojio “zakon o dezinformacijama” za koji je vladajuća AK Partija predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana rekla da će zaštititi javnost od širenja lažnih ili obmanjujućih informacija.

Na prvom ročištu slučaja u utorak lokalni sud je osudio Ajgula na 10 mjeseci zatvora, presudivši da je širio obmanjujuće informacije koje bi mogle da dovedu do straha i panike u javnosti, navodi se u sudskom dokumentu.

Ajgul će ostati na slobodi do žalbe na presudu.

Zakon predviđa zatvorsku kaznu do tri godine za svakoga ko širi lažne ili obmanjujuće informacije. Erdoganova AK partija i njen nacionalistički saveznik MHP rekli su da im je cilj borba protiv dezinformacija.

Turske opozicione stranke i kritičari rekli su da bi vlasti mogle da zloupotrijebe zakon da bi ugušile glasove disidenta.

Prema izvještaju Komiteta za zaštitu novinara /CPJ/ iz decembra, Turska je država u kojoj ima najviše zatvorenika novinara.

Broj novinara iza rešetaka u Turskoj porastao je sa 18 u 2021. na 40 u 2022. i ovaj broj je najveći u svijetu poslije Irana, Kine i Mjanmara, saopštio je CPJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana