Turska: Gasno čvorište za Evropu će biti pokrenuto u roku od godinu dana

Tanjug
Foto: Ilustracija

ANKARA - Tursko ministarstvo energetike najavljuje da će gasno čvorište koje će snabdijevati Evropu tim energentom biti pokrenuto u roku od godinu dana.

Ministar energetike Turske Fatiha Donmez je izjavio da je taj projekat iznimno važan za zemlje južne Evrope, prenosi TASS. 

„Gasno čvorište je posebno važno za južnu Evropu. U tim zemljama ne pitaju hoće li biti čvorišta ili ne, njih zanima kada će početi da radi“, rekao je turski ministar za TV stanicu Haber Global.

Donmez je ranije saopštio da Turska preko čvorišta na svojoj teritoriji može da snabdijeva Evropu sa oko 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, koji joj ostaju kao višak od 100 milijardi kubnih metara dobijenih godišnje iz inostranstva. 

Turska pregovara sa 15 zemalja koje bi mogle da sudjeluju u realizaciji projekta, uključujući Azerbejdžan, Iran i države Perzijskog zaliva.

U oktobru 2022. godine predsjednik Rusije Vladimir Putin je predložio stvaranje čvorišta na teritoriji Turske koje bi moglo da preusmjeri ruski gas koji je ranije išao Sjevernim tokom, a Ankara je pozitivno reagirala na tu inicijativu, podsjeća ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana