Tunis: Uhvaćeno svih pet islamista koji su prošle nedjelje pobjegli iz zatvora

Tanjug
Foto: Al Arabija

TUNIS - Tunižanska policija uhvatila je pet islamista koji su prošle nedelje pobjegli iz zatvora, gdje su služili kaznu zbog ubistva političara i policajaca, javlja Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su četiri begunca uhvaćena na planini u blizini grada Tunisa, u utorak rano ujutro, dok je peti uhapšen uz pomoć građana, pre dva dana u četvrti Etadamen u prijestonici zemlje. 

Bezbjednosni izvori opisali su petoricu muškaraca kao "veoma opasne teroriste".

Jedan od bjegunaca bio je Ahmed Malki, poznat kao "Somalijac", koji je služio 24-godišnju kaznu zbog ubistva političara Čokrija Belaida i Mohameda Brahmija 2013. godine.

Među bjeguncima bio je Rejd Tuati, uhapšen je 2019. i osuđen na smrt ranije ove godine, koji je učestvovao u najnasilnijim napadima koji su potresli Tunis u poslednjoj deceniji. On je, takođe, ubio policajca 2014. u planinama Čambi blizu granice sa Alžirom.

Nakon njihovog bjekstva, 31. oktobra, vlada je smijenila nekoliko visokih obaveštajnih zvaničnika.

Džihadističke grupe ubile su desetine policajaca, stranih turista i drugih u Tunisu od uvođenja demokratije 2011. godine, iako su vlasti uspele da uhvate ili ubiju neke istaknute militante poslednjih godina. 

Ostaci Islamske države i Al-Kaide ostaju aktivni u planinama u blizini granice sa Alžirom, kažu bezbednosni izvori.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana