Tri hiljade policajaca hapsilo pastora koji je tražen zbog trgovine djecom

Jutarnji list
Foto: Tanjug/AP

Uticajni pastor kojeg SAD traže zbog trgovine djecom uhapšen je na Filipinima, a potraga je uključivala šesnaestodnevni pretres ogromnog crkvenog kompleksa koji obuhvata desetine zgrada i mrežu podzemnih prostorija i tunela, piše "Gardijan".

Apolo Kiboloj, osnivač Kraljevstva Isusa Hrista (KOJC), koji tvrdi da je "imenovani sin Božiji", suočava se sa raznim optužbama, uključujući i onu iz SAD, gdje ga traže zbog navodne trgovine ženama i djevojkama, među kojima su najmlađi bili sa 12 godina.

Prema FBI, žrtve su navodno radile kao lični asistenti ili u pastoralu ili su bile obavezne da imaju seksualne odnose sa Kibolojem u tzv. noćno dežurstvo. Kiboloj, koji ima najmanje 74 godine, negira optužbe protiv njega.

U avgustu je 3.000 policajaca izvršilo raciju na ogromnom imanju crkve od 30 hektara da bi pronašlo pastora, što je navelo njegove pristalice da izađu na ulice.

Crkva tvrdi da ima milione članova, a Kiboloj je prijatelj kontroverznog bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea.

Portparol filipinske nacionalne policije Žan Fajardo rekao je da se Kiboloj predao nakon što mu je dat ultimatum da se preda u roku od 24 sata.

Kiboloj i četvorica njegovih sljedbenika prebačeni su u Manilu u nedjelju uveče i drže se pod strogim obezbjeđenjem u pritvorskom centru u sjedištu nacionalne policije u Kezon Sitiju.

Predsjednik Ferdinand Markos Mlađi rekao je u ponedjeljak ujutru da Manila još nije dobila zvaničan zahtjev od SAD za izručenje Kiboloja i da prvo moraju da budu riješeni slučajevi protiv pastora na lokalnom nivou. Kiboloj je ranije tražio pismenu garanciju od vlade da neće biti izručen SAD kao uslov za predaju.

Policija je pribjegla kopanju tunela kako bi locirala Kiboloja unutar ogromnog kompleksa, koji ima mrežu podzemnih prostorija i tunela, uključujući put koji vodi direktno do međunarodnog aerodroma Davao.

Sudovi na Filipinima izdali su naloge za hapšenje protiv njega zbog trgovine ljudima i seksualnog zlostavljanja djece. Filipinski Senat je takođe naredio hapšenje Kiboloja zbog odbijanja da se pojavi na saslušanjima.

FBI ga traži zbog njegove navodne umiješanosti u šemu trgovine ljudima koja je dovela članove crkve u SAD sa "lažnim vizama". Plan je zahtijevao od članova da traže donacije za lažnu dobrotvornu organizaciju, donacije koje su zapravo korišćene za finansiranje crkvenih operacija i dekadentnih života njenih vođa.

"Članovi koji su se pokazali uspješnim u promovisanju crkve navodno su bili primorani da sklapaju lažne brakove ili da dobiju lažne studentske vize kako bi nastavili da se promovišu u Sjedinjenim Državama tokom cijele godine“, navodi FBI.

Apolon Kiboloj tvrdi da je neko platio bivšim članovima crkve da izmišljaju priče.

"Ne krijem se jer nisam kriv. Bježim jer želim da se zaštitim“, rekao je on ranije ove godine, prema izvještaju novinskog lista Rappler.

Nakon američke optužnice 2021. godine, on je sugerisao da je omikron varijanta kovid-19 kazna za njegovo liječenje.

"Delta varijanta kovid-19 je samo uvod. Ako nastavite da progonite i nanosite štetu Imenom Sinu i Kraljevstvu, vidjećete mnogo gore od sorte omikron“, rekao je on.

U izjavi koju su lokalni mediji objavili u ponedjeljak, Kibolojev advokat je rekao da se pastor sam predao kako bi okončao "bezakonito nasilje" unutar KOJC-a.

"Ni za sekund nije mogao da prisustvuje patnjama kroz koje su prolazili njegovi sljedbenici, rekao je Izraelito Toreon“, njegov advokat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana