Trampov saradnik danas mora u zatvor

Tanjug
Trampov saradnik danas mora u zatvor

VAŠINGTON - Bivši savjetnik i bliski saradnik Donalda Trampa Stiv Benon, pozvan je da se danas javi u federalni zatvor u saveznoj državi Konektikat na odsluženje četvoromjesečne zatvorske kazne izrečene zbog nepoštovanja sudskog poziva u kongresnoj istrazi napada na Kapitol hil 6. januara 2020. godine.

Sudija koja predsjedava u njegovom postupku dozvolila mu je da tokom dvogodišnjeg žalbenog procesa ostane na slobodi, ali je danas, nakon što je vijeće Apelacionog suda potvrdilo njegovu presudu za nepoštovanje Kongresa, a Vrhovni sud odbio njegovu posljednju žalbu, izdala naredbu da se neodložno prijavi na izdržavanje zatvorske kazne, prenosi AP.

Porota je Benona proglasila krivim u dva slučaja nepoštovanja Kongresa: u prvom zbog odbijanja da svjedoči pred odborom Predstavničkog doma povodom dogadjaja 6. januara 2020. godine, a u drugom zbog odbijanja da dostavi dokumenta vezana za njegovo učešće u pokušajima bivšeg predsjednika Trampa da ospori izborni poraz koji mu je 2020. godine nanio kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden.

Benon se takođe suočava sa krivičnim optužbama u saveznom sudu u Njujorku zbog navodne prevare donatora koji su dali novac za izgradnju zida duž granice SAD i Meksika, ali on tvrdi da nije kriv za pranje novca, zavjeru, prevaru i druge optužbe.

Još jedan Trampov saradnik, trgovinski savjetnik Peter Navaro, takođe je osuđen za nepoštovanje Kongresa, ali on se u martu prijavio na izdržavanje četvoromjesečne kazne nakon što je Vrhovni sud odbio zahtjev da mu se odloži izvršenje kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana