Tramp ubjedljivo pobijedio stranačke rivale u Ajovi

Tanjug
Tramp ubjedljivo pobijedio stranačke rivale u Ajovi

VAŠINGTON - Bivši američki predsjednik Donald Tramp je, prema projekcijama američke agencije AP, nadmašio svoje rivale i pobijedio na unustarstranačkim izborima republikanaca u američkoj državi Ajovi, dok je drugo mjesto osvojio guverner Floride Ron Desantis.

-Hvala Ajova, sve vas volim!!! -napisao je Tramp na društvenim mrežama.

Na izbore je izašlo više od 60 odsto birača, a Tramp je dobio 50,6 odsto glasova, dok je Desantis osvojo 21,4 odsto glasova.

Iza njih se plasirala bivša ambasadorka u UN Niki Hejli, pokazala je anketa koju sprovodi AP među biračima koji izlaze na kokuse.

Projekciju o pobjedi Trampa na kokusima u Ajovi iznijeli su i ostali američki mediji - CNN, Foks njuz, CBS, NBC njuz i ABC Njuz.

Kokusima u Ajovi zvanično je počela trka za predsjedničke izbore u SAD 2024. godine.

S obzirom na to da je Trampova pobjeda bila očekivana, prema istraživanjima javnog mnjenja, glavna borba se vodila za drugo mjesto između Desantisa i Hejli i to ko će biti glavna alternativa Trampu za republikansku predsjedničku nominaciju na nastupajućim izborima u novembru.

Dok je proslavljao svoju istorijsku pobjedu, Tramp se suzdržao od navike da svojim rivalima nadene uvredljive nadimke i vrijeđa ih. Čestitao je Desantisu, Hejlijevoj i preduzetniku Viveku Ramasvamiju na učešću i opisao svo troje kao “veoma pametne, veoma sposobne ljude”.

Analitičari ocjenjuju da ta njegova poruka glavnim protivnicima nije mogla biti jasnija - vrijeme je da napustite trku za nominaciju i priključite se mom taboru.

Nekoliko pro-Trampovih republikanaca takođe je ocijenilo za CNN da bi ubjedljiva pobjeda bivšeg predsjednika u Ajovi trebalo da pošalje jasan signal njegovim republikanskim rivalima da je kucnuo čas da odustanu od daljeg nadmetanja.

Borba za republikansku nominaciju u okviru unustarstranačkih izbora republikanaca sada se seli u državu Nju Hempšir, gdje ankete pokazuju da je Hejlijeva u mnogo boljoj poziciji.

Nakon najave pobjede bivšeg predsjednika Donalda Trampa u Ajovi, aktuelni predsjednik SAD Džozef Bajden je poručio svojim pristalicama da će izbori 2024. godine uvijek biti “Vi i ja protiv ekstremnih republikanca, pristalica Trampove doktrine Učinimo Ameriku ponovo velikom” (MAGA).

U svojoj objavi na društvenim mrežama, Bajden je rekao da je Tramp “u ovom trenutku jasan favorit republikanaca” i pozvao je svoje pristalice da daju donacije njegovoj kampanji.

Ranije u ponedjeljak i štab Bajdenove kampanja uputio je mejl pristalicama Demokratske stranke apelujući da doniraju sredstava za pobjedu aktuelnog predsjednika.

Skoro polovina republikanskih glasača, njih 44 odsto potvrdilo je u anketi CNN da sebe smatraju dijelom pokreta MAGA.

Dvije trećine republikanskih glasača ne misli da je pobjeda predsjednika Bajdena 2020. godine bila legitimna, uprkos svim dokazima koji govore suprotno.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana