Tramp traži vojne avione i vojna vozila

GS
Tramp traži vojne avione i vojna vozila

Kampanja Donalda Trampa posljednjih sedmica od federalnih vlasti je tražila vojne avione, da se prošire ograničenja letova nad njegovim rezidencijama i skupovima, balističko staklo unaprijed postavljeno u sedam država za upotrebu u kampanji i niz vojnih vozila za transport Trampa, tvrdi "Vašington Post" pozivajući se na službene mejlove u koje su navodno imali uvide.

Prema tvrdnjama lista, ovi zahtjevi su bez presedana - jer se nijedan kandidat u novijoj istoriji nije prevozio vojnim avionima prije izbora. Ali zahtjevi su uslijedili nakon što su Trampovi savjetnici u kampanji primili izvještaje u kojima je vlada navela da Iran još uvijek aktivno planira da ga ubije, prema mejlovima koje je pregledao "Vašington Post" i ljudi upoznati s tim, a koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni. Trampovi savjetnici su zabrinuti zbog dronova i projektila, tvrde izvori.

U mejlovima u protekle dvije sedmice koje je menadžer kampanje Suzi Vils uputila Ronaldu L. Roviju, šefu Tajne službe, ona je izrazila nezadovoljstvo Tajnom službom i rekla da je kampanja nedavno morala otkazati javni događaj u posljednjem trenutku zbog "nedostatka osoblja" iz Tajne službe.

Vils je rekla da je Trampova kampanja otežana u planiranju zbog prijetnji i dodala da američka vlada nije bila u mogućnosti da pruži ono što kampanja smatra dovoljno opsežnim planom za zaštitu Trampa.

Poslanik Majkl Volc, Trampov saveznik, takođe je napisao pismo Tajnoj službi tražeći vojne avione ili dodatnu zaštitu za Trampov privatni avion.

Trampov portparol Daniel Alvarez odbila je da komentariše ove tvrdnje.

Zvaničnici Tajne službe nisu odgovorili na konkretna pitanja o razgovorima s rukovodiocima Trampe kampanje, ali je portparol Entoni Gigljelmi u rekao da Tramp ima "najviši nivo zaštite". U pismu kampanji, Rovi je rekao da vlada procjenjuje šta se može pružiti.

"Pomoć Ministarstva odbrane redovno se pruža za zaštitu bivšeg predsjednika, uključujući uklanjanje eksplozivnih ubojitih sredstava, pseće jedinice i vazdušni transport", rekao je Gigljelmi.

Tajna služba takođe uvodi privremena ograničenja letova "preko rezidencije bivšeg predsjednika i kada putuje", dodao je.

“Pored toga, bivši predsjednik dobija najviši nivo tehničkih sigurnosnih sredstava koja uključuju bespilotne letjelice, protiv-bespilotne sisteme za nadzor, balistiku i druge napredne tehnološke sisteme", dodao je on.

Bivši američki zvaničnici kažu da ne znaju da li je bilo koji predsjednički kandidat dobio vojni avion. Jedan zvaničnik koji je služio pod više republikanskih administracija na višim pozicijama rekao je da bi bilo "vanredno" da Tajna služba odobri takav zahtjev.

Trampovu protivkandidatkinju, Kamalu Haris, štite američki marinci, a kao potpredsjednik SAD leti Er Fors Dva, koji je vojni avion.

Ovi zahtjevi predstavljaju eskalaciju višemjesečne bitke između Trampovog tima i Tajne službe, a nakon dva pokušaja atentata na republikanskog kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana