Tramp: Tajvan bi trebalo Americi da plati za zaštitu

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

VAŠINGTON - Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp izjavio je da bi kineski region Tajvan trebalo da plati Sjedinjenim Američkim Državama za zaštitu.

"Uzeli su oko 100 odsto našeg poslovanja sa čipovima. Koliko smo mi (SAD) glupi? Mislim da bi Tajvan trebalo nama da plati odbranu. Oni su neizmjerno bogati. Mi se ne razlikujemo od osiguravajućeg društva. Tajvan nam ne daje ništa", rekao je Tramp u intervjuu za Blumberg.

On takođe smatra da odbranu tog ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom, otežava i njegova udaljenost od SAD.

"Tajvan je udaljen 15.000 kilometara od SAD, a od Kine 100 kilometara", rekao je Tramp.

U prilog tome, Blumberg je ocijenio da bi odustajanje od posvećenosti Tajvanu predstavljalo dramatičan pomak u spoljnoj politici SAD, kao što je i zaustavljanje podrške Ukrajini. 

Međutim, prema pisanju pomenutog medija, čini se da je Tramp spreman da "radikalno promijeni uslove tih odnosa".

Kada je riječ o Saudijskoj Arabiji, Tramp je okrivio trenutnog predsjednika Džoa Bajdena i bivšeg predsjednika Baraka Obamu za narušavanje odnosa sa tom zemljom i, kako je rekao, njih dvojica su Saudijsku Arabiju gurnuli "ključnom protivniku".

"Oni (Saudijska Arabija) više nisu sa nama. Oni su sa Kinom, ali to ne žele. Oni žele da budu sa nama", istakao je Tramp.

Takođe je rekao da je razgovarao sa prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom Al Saudom, ali nije želio da govori o detaljima razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana