Tramp pristao na razgovor sa FBI

Tanjug
Foto: Agencije

VAŠINGTON - Bivši predsjednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Tramp pristao je na razgovor u svojstvu žrtve sa Federalnim istražnim biroom (FBI), koji istražuje atentat na njega, izjavio je danas Kevin Rodžek, specijalni agent zadužen za kancelariju FBI u Picburgu.

Razgovori u svojstvu žrtve su rutinski dio krivičnih istraga, ali su dobrovoljni, prenio je Si-En-En. 

Rodžek je rekao novinarima tokom konferencijskog poziva da su istražitelji usredsredili napore na otkrivanje motiva 20-godišnjeg potencijalnog ubice.

Tomas Metju Kruks, bio je "veoma inteligentan" i veoma se interesovao za pucanje, kazao je Rodžek.

Dok su zvaničnici već otkrili da je Kruks pre atentata istraživao "koliko je bio udaljen  (Li Harvi) Osvald od (Džona) Kenedija", Rodžek je istakao da je, takođe, istraživao  "elektrane, masovne pucnjave, informacije o improvizovanim eksplozivnim napravama i pokušaj atentata na slovačkog premijera (Roberta Fica) ranije ove godine".

Njegov primarni društveni krug "izgleda da je bio ograničen na užu porodicu, jer vjerujemo da je tokom života imao malo prijatelja i poznanika", izjavio je Rodžek.

"Iako FBI-eva istraga možda još nije utvrdila motiv, vjerujemo da je subjekt uložio značajne napore da sakrije svoje aktivnosti", rekao je Rodžek.

Prema njegovim riječima, pored toga, FBI vjeruje da ono što je radio, takođe, potvrđuje da je sve pažljivo isplanirao uoči predizbornog skupa.

Kruks je koristio i pseudonime za onlajn kupovinu vatrenog oružja.

"Počevši od proljeća 2023, subjekt je izvršio više od 25 različitih kupovina vatrenog oružja od onlajn prodavaca vatrenog oružja koristeći pseudonime, rekao je Rodžek.

U prvoj polovini 2024. godine, Kruks je, takođe, izvšio šest onlajn kupovina hemijskih materijala koji se koriste za pravljenje eksplozivnih naprava, pronađenih u vozilu i kući subjekta, rekao je Rodžek.

"Za te kupovine koristio je pseudonime", dodao je Rodžek.

Atentat na Donalda Trampa, 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i republikanskog kandidata za predsjedničke izbore 2024. godine, izvršen je 13. jula 2024. nešto poslije 18.00 časova po lokalnom vremenu na predizbornom skupu u blizini Batlera u Pensilvaniji.

Atentator je identifikovan kao 20-godišnji Tomas Metju Kruks iz Betel Parka u Pensilvaniji.

Prema snagama bezbjednosti i svjedocima, Kruks je ispuzao na krov ispred mjesta mitinga i ispalio osam metaka iz poluautomatske puške AR-15 prije nego što ga je ubio snajperista Tajne službe.

Jedan učesnik skupa je poginuo, dok su druga dva učesnika teško povrijeđena.

Nakon što je pogođen, Tramp se sagnuo na zemlju i ubrzo je bio okružen osobljem Tajne službe. 

Ubrzo je ustao na noge, krvarivši iz desnog uha. 

Zatim je digao pesnicu u vazduh i viknuo „Borba, borba” prije nego što su ga agenti Tajne službe odveli do vozila.

Tramp je potom prebačen u lokalnu bolnicu i pušten u stabilnom stanju, nakon čega je otputovao avionom za Nju Džerzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana