Tramp poziva Vrhovni sud da se uključi u procese koji su pokrenuti protiv njega

Tanjug
Foto: CNBS

VAŠINGTON - Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas Vrhovni sud SAD da se uključi u procese koji se vode protiv njega, nakon što se izjasnio da nije kriv po optužnici specijalnog tužioca o namjeri da se ponište rezultati izbora 2020. godine.

"Ovo je mješanje u izbore i Vrhovni sud mora da reaguje", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Truth Social".

On je dodao da je riječ o slabim optužbama, ali da one zahtjevaju "ogromne količine vremena i novca".

"Resursi koji bi bili uloženi u oglase i skupove, sada će morati da se troše na borbu protiv radikalno lijevih nasilnika na brojnim sudovima širom zemlje", naveo je Tramp.

Istakao je da vodi u svim anketama, ali da ovo nije "ravnopravan teren".

Specijalni tužilac Džek Smit podigao je u utorak novu optužnicu protiv Trampa, koja se sastoji iz četiri tačke u kojima se bivši predsjednik optužuje za prevaru SAD, zavjeru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD.

U junu je protiv Trampa podignuta optužnica u okviru istrage o povjerljivim dokumentima koja je bivši predsjednik iznio iz Bijele kuće, a pre toga, u martu, velika porota Menhetna podigla je optužnicu protiv Trampa za poslovnu prevaru.

Rezultati istraživanja Njujork tajmsa i Koledža Sijena pokazali su da Tramp ima podršku 54 odsto republikanskih glasača, dok bi za njegovog glavnog protivnika guvernera Floride Rona Desantisa glasalo 17 odsto njih.

Kada je riječ o mogućem revanšu Trampa i aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena, navodi se da su njih dvojica izjednačeni, te da obojica imaju podršku od 43 odsto Amerikanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana