Tramp pobijedio Hejlijevu u Južnoj Karolini

SRNA
Tramp pobijedio Hejlijevu u Južnoj Karolini

KOLUMBIJA - Bivši američki predsjednik Donald Tramp ubjedljivo je pobijedio na republikanskim predizborima u Južnoj Karolini svog rivala za stranačkog kandidata na predsjedničkim izborima Niki Hejli.

"Ovo je čak veća pobjeda nego što smo očekivali. Upravo sam obaviješten da smo dobili duplo veći broj glasova koji je ikada dobijen u velikoj državi Južna Karolina", rekao je Tramp nakon zatvaranja birališta.

Mreža "En-Bi-Si njuz" javila je da je Tramp osvojio 59,8 odsto glasova, a Niki Hejli 41,5 odsto.

"Pogledaćemo Džozefa Bajdena pravo u oči. On uništava našu zemlju - a mi ćemo reći `izlazi, Džo, ti si otpušten`", rekao je Tramp pristalicama nekoliko minuta nakon što su ga američki mediji proglasili za pobjednika.

Hejlijeva, koja je bila guvernerka Južne Karoline od 2011. do 2017. godine, priznala je poraz i čestitala Trampu na pobjedi.

Uprkos teškom porazu, Hejlijeva je poručila da ne razmišlja da odustane od borbe sa Trampom.

Tramp je pobijedio na svim republikanskim predizborima do sada - u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi, Devičanskim ostrvima i sada u rodnoj državi Niki Hejli - ostavljajući je bez vidljivog puta do republikanske nominacija.

Analize potvrđuju da bi Tramp nakon glasanja u Južnoj Karolini, rodnoj državi njegovog unutarstranačkog protivkandidata Niki Hejli, mogao da bude jedini republikanski kandidat za predsjednika Amerike.

Američki mediji prenose nezvanično da će Tramp osvojiti većinu delegata u Južnoj Karolini, a ankete pokazuju da Hejli zaostaje za oko 30 odsto podrške u odnosu na 45. predsjednika Sjedinjenih Država.

Tramp je već trijumfovao u Ajovi, Nevadi i Nju Hempširu, ali je Hejli guverner u Južnoj Karolini, pa su izbori u ovoj saveznoj državi značajniji od svih prethodnih do sada.

Hejlijeva poručuje da ne odustaje od kampanje. Tri dana uoči glasanja, u zapaljivom govoru je prvi put bez zadrške napala Trampa, što je taktika koju je do sada izbjegavala.

Analitičari smatraju da neodsutajanje u ovom trenutku može da bude samo "donkihotovska" borba ili principijelan stav protiv Trampa, dok je na duži rok u igri temelj za njenu dalju političku karijeru.

Pojedini republikanci se nadaju da bi kompenzacija za povlačenje iz trke bila potpredsjednička funkcija u slučaju da Tramp pobijedi demokratskog kandidata Džozefa Bajdena.

Hejlijeva tvrdi da su Tramp i Bajden "najneomiljeniji političari u Sjedinjenim Državama".

Pojedine analize vide nastavak kampanje Hejlijeve kao mogućnost da, u slučaju brojnih sudskih sporova protiv Trampa, ona preostane jedina moguća alternativa iz redova republikanaca, što je, kako je ocjenjuje, malo vjerovatan scenario.

Politička realnost među republikancima je da Tramp i dalje ima bazu koja mu je lojalna.

Nakon 5. marta kada republikanci glasaju u 16 saveznih država definitivno bi sve trebalo da bude razjašnjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana