Tramp oslobođen pritvora, objavljena optužnica

GS
Tramp oslobođen pritvora, objavljena optužnica

NjUJORK - Bivši američki predsjednik Donald Tramp oslobođen je pritvora i krenuo je ka aerodromu odakle će napustiti Njujork.

Tramp se ranije izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice koju je protiv njega podnijelo njujorško tužilaštvo.

Tužioci tvrde da je Tramp bio dio nezakonitog plana da se suzbiju negativne informacije - uključujući i nelegalnu isplatu 130.000 dolara - koje bi nanijele štetu njegovoj kampanji.

„Donald Tramp je optužen za falsifikovanje njujorških poslovnih dokumenata da bi sakrio štetne informacije i nelegalnu aktivnost od američkih birača prije i poslije izbora 2016. godine. Tokom izbora, Tramp i drugi su realizovali plan da identifikuju, kupe i sakriju negativne informacije o njemu i poboljšaju njegove šanse za izbor. Tramp je zatim uložio velike napore da sakrije svoje ponašanje, što je dovelo do unošenja desetina lažnih knjiženja u poslovnim dokumentima da bi se sakrila kriminalna aktivnost, uključujući pokušaje da se prerše državni i federalni izborni zakoni“, navodi se u saopštenju iz kancelarije okružnog tužioca Alvina Braga.

Takođe navode da je počinio krivično djelo falsifikovanja poslovnih dokumenata dijelom i da bi „promovisao svoju kandidaturu“.

Nakon što je oslobođen pritvora Tramp je napustio zgradu suda na Menhetnu i uputio se ka svom ranču na Floridi, odakle se očekuje da će se kasnije obratiti javnosti, javlja Bi-Bi-Si. 

Noseći tamnoplavo odjelo i crvenu kravatu, Tramp (76) je po dolasku pred zgradu suda odavao malo emocija, ali se na čas zaustavio da mahne okupljenoj gomili svojih pristalica pokazujući stisnutu pesnicu u znak pozdrava, prenosi Rojters. 

Donald Tramp je odmah po dolasku u sud stavljen u policijski pritvor, prenio je ranije AP, a londonski Gardijan je prenio da su bivšem američkom predsjedniku u zgradi suda uzeti otisci prstiju, nakon čega je krenuo na saslušanje. 

Neposredno prije ulaska u sudnicu Tramp nije želio da daje bilo kakvu izjavu o optužnici koja je u međuvremenu prema pisanju američkih medija, otpečaćena. U pisanoj objavi na svojoj društvenoj mreži Tramp je ranije danas izrazio zabrinutost da SAD postaju „marksistička zemlja trećeg svijeta“ i ocijenio da je današnji dan tragičan za „našu Republiku“, kao i da su optužbe protiv njega politički motivisane. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana