Tramp nazvao muškarcima bokserke koje su osvojile zlatne medalje na OI

Tanjug
Tramp nazvao muškarcima bokserke koje su osvojile zlatne medalje na OI

VAŠINGTON - Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Tramp ponovo je nazvao muškarcima dvije bokserke koje su na nedavnim OI u Parizu osvojile zlatne medalje, iako im je Međunarodna bokserska federacija zabranila učešće na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu jer nisu položile "test podobnosti pola".

Tramp je tokom govora na predizbornom mitingu u Pensilvaniji rekao da će "držati muškarce van ženskog sporta", ukazujući na slučaj ove dvije takmičarke koje su postale predmet međunarodne pažnje zbog konfuzije o njihovoj polnoj i rodnoj pripadnosti, prenosi AP.

-Bili su muškarci. Prešli su u žene i takmičili su se u boksu - rekao je Tramp govoreći o dvije bokserke - Imani Kelif iz Alžira i Li Ju-ting iz Tajvana, koje su se suočile sa nesporazumima oko svog pola jer ih je Međunarodna bokserska federacija prošle godine diskvalifikovala sa svjetskog prvenstva zbog navodnog neuspjeha na testiranju za "polnu podobnost".

Tramp je rekao da je "ludo" to što su se obe sportistkinje takmičile na OI.

-To je tako degradirajuće za žene -  naveo je bivši predsjednik SAD.

On je i ranije Kelifovu nazvao muškarcem.

Tramp na svojim mitinzima već dugo kritikuje transrodne osobe i posebno se fokusira na transrodne sportiste, koristeći jezik o rodnom identitetu za koji LGBTQ+ aktivisti tvrde da je netačan i štetan.

Iako su rođene i odrasle kao žene, Kelif i Lin su se u zapadnoj javnosti našle u centru rasprava o rodu, polu i sportu nakon neuspjeha na testovima Međunarodne bokserske federacije o "podobnosti pola".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana