Tramp: Tužilac je poremećen

Srna
Foto: Tanjug

VAŠINGTON - Bivši predsjednik SAD Donald Tramp napao je američku administraciju i Ministarstvo pravde zbog njihovog posljednjeg pokušaja da ga krivično gone zbog navodnog uplitanja u predsjedničke izbore održane 2020. godine. Tramp je pravnu kampanju protiv njega opisao kao „direktan napad na demokratiju“ i slučaj stvarnog miješanja u izbore. Trampove izjave su uslijedile nakon nove optužnice koju je protiv njega podigao specijalni tužilac Džek Smit, optužujući bivšeg predsjednika da nezakonito pokušava da poništi rezultate predsjedničkih izbora održanih 2020. godine. Novi dokument je skraćena verzija prošlogodišnjeg krivičnog postupka protiv Trampa, u kojem se navodi da je on „širio laži“ o „prevari koja određuje ishod“ na izborima insistirajući da je u to vrijeme pobijedio u trci umjesto trenutnog predsjednika SAD Džozefa Bajdena. Tramp je pokrenuo žalbu u tom slučaju, tražeći imunitet od gonjenja kao predsjednik, a prvobitnu optužnicu je prošlog mjeseca odbacio Vrhovni sud. U revidiranom dokumentu, koji je kraći i kome nedostaje dio originala u kome se optužuje Tramp da pokušava da primora Ministarstvo pravde da poništi njegov izborni poraz, i dalje se iznose iste četiri optužbe koje su tužioci prvobitno podigli protiv bivšeg predsjednika. Među njima su zavjera za prevaru SAD, zavjera protiv glasačkih prava građana i optužbe koje se odnose na nerede u zgradi Američkog kongresa 6. januara 2021. godine. Tramp, koji je u više navrata negirao optužbe i osudio slučaj kao pokušaj da ga spriječi da se vrati na vlast, kritikovao je novu optužnicu kao „oživljavanje lova na vještice“. „Ono što sada rade je najveća sabotaža naše demokratije u istoriji. Ovo je za zemlje trećeg svijeta i banana republike, a ne za SAD!“, istakao je Tramp. Tramp je naveo da je odluka Vrhovnog suda o imunitetu trebala da dovede do odbacivanja čitavog slučaja, i osudio je „poremećenog“ Džeka Smita što ga je ponovo pokrenuo „u činu očaja i da bi sačuvao obraz“. „Ovo je samo pokušaj da se ometaju izbori i odvrati američki narod od katastrofa koje je potpredsjednica Kamala Haris nanijela našoj naciji“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži „Socijalna istina“. On je takođe optužio Ministarstvo pravde da je prekršilo sopstvenu politiku od 60 dana, koja mu zabranjuje preduzimanje bilo kakvih radnji koje bi mogle da utiču na trku u dva mjeseca koja prethode predsjedničkim izborima. Ovaj slučaj je jedan od četiri krivična postupka sa kojima se trenutno suočava bivši američki predsjednik.

VAŠINGTON - Bivši predsjednik SAD Donald Tramp napao je američku administraciju i Ministarstvo pravde zbog njihovog posljednjeg pokušaja da ga krivično gone zbog navodnog uplitanja u predsjedničke izbore održane 2020. godine.

Tramp je pravnu kampanju protiv njega opisao kao „direktan napad na demokratiju“ i slučaj stvarnog miješanja u izbore.

Trampove izjave su uslijedile nakon nove optužnice koju je protiv njega podigao specijalni tužilac Džek Smit, optužujući bivšeg predsjednika da nezakonito pokušava da poništi rezultate predsjedničkih izbora održanih 2020. godine.

Novi dokument je skraćena verzija prošlogodišnjeg krivičnog postupka protiv Trampa, u kojem se navodi da je on „širio laži“ o „prevari koja određuje ishod“ na izborima insistirajući da je u to vrijeme pobijedio u trci umjesto trenutnog predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Tramp je pokrenuo žalbu u tom slučaju, tražeći imunitet od gonjenja kao predsjednik, a prvobitnu optužnicu je prošlog mjeseca odbacio Vrhovni sud.

U revidiranom dokumentu, koji je kraći i kome nedostaje dio originala u kome se optužuje Tramp da pokušava da primora Ministarstvo pravde da poništi njegov izborni poraz, i dalje se iznose iste četiri optužbe koje su tužioci prvobitno podigli protiv bivšeg predsjednika.

Među njima su zavjera za prevaru SAD, zavjera protiv glasačkih prava građana i optužbe koje se odnose na nerede u zgradi Američkog kongresa 6. januara 2021. godine.

Tramp, koji je u više navrata negirao optužbe i osudio slučaj kao pokušaj da ga spriječi da se vrati na vlast, kritikovao je novu optužnicu kao „oživljavanje lova na vještice“.

„Ono što sada rade je najveća sabotaža naše demokratije u istoriji. Ovo je za zemlje trećeg svijeta i banana republike, a ne za SAD!“, istakao je Tramp.

Tramp je naveo da je odluka Vrhovnog suda o imunitetu trebala da dovede do odbacivanja čitavog slučaja, i osudio je „poremećenog“ Džeka Smita što ga je ponovo pokrenuo „u činu očaja i da bi sačuvao obraz“.

„Ovo je samo pokušaj da se ometaju izbori i odvrati američki narod od katastrofa koje je potpredsjednica Kamala Haris nanijela našoj naciji“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži „Socijalna istina“.

On je takođe optužio Ministarstvo pravde da je prekršilo sopstvenu politiku od 60 dana, koja mu zabranjuje preduzimanje bilo kakvih radnji koje bi mogle da utiču na trku u dva mjeseca koja prethode predsjedničkim izborima.

Ovaj slučaj je jedan od četiri krivična postupka sa kojima se trenutno suočava bivši američki predsjednik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana