Tramp: Moj najbolji nastup do sada; Haris: Imamo još posla

GS
Tramp: Moj najbolji nastup do sada; Haris: Imamo još posla

VAŠINGTON - Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp ocijenio je da je njegov nastup u prvoj predizbornoj televizijskoj debati s demokratskom protivkandidatkinjom Kamalom Haris bio najbolji do sada, istakaviši da je ova ''važna'' debata pokazala koliko su demokrate ''slabe''.

- Bilo je veoma zanimljivo i pokazalo je koliko su slabi, koliko su patetični, rekao je Tramp neposredno posle debate na TV ABC njuz.
    
Bivši predsjednik SAD je naglasio da je debata zapravo bila ''tri protiv jednog'', aludirajući na to da su moderatori navodno bili na strani demokrate Kamale Haris.
    
Tramp je dodao da nije znao da je pjevačica Tejlor Svift podržala Haris, kao i da smatra da ankete pokazuju da se dobro pokazao tokom debate.
    
Kamala Haris je, sa druge strane, saopštila da, posle debate, ''imamo posla'', a da je američki narod u utorak uveče imao prilike da vidi za šta se zalažu kandidati.
    
Istakla je da podjele ne treba da budu u fokusu predsedničkih kampanja.
    
Demokratski predsednik SAD Džozef Bajden je na mreži X naveo da je Haris u debati dokazala da je "najbolji izbor da vodi naciju napred". "Ne vraćamo se nazad", napisao je Bajden.
    
Bivša prva dama SAD Mišel Obama ocenila je da ''postoji samo jedan kandidat spreman da bude predsednik'' i pozvala glasače da glasaju za Kamalu Haris i potpredsedničkog kandidata Tima Volca.
    
Trampov potpredsednički kandidat DžEJ DI VENS rekao je da Kamala Haris ''nema suštinu'', dok republikanac ima ''pravu viziju'' za SAD.
    
Dodao je da se Tramp ponosi na svoja postignuća, dok se Haris ''sa razlogom'' stidi onoga što je uradila do sada.
    
Komentatori CNN-a Džejk Taper i Kris Volas zaključili su da je debata bila ''razorna'' za Trampa, ocenivši da je za bivšeg predsednika bila jednako loša kao što je debata u junu bila za Džoa Bajdena.
    
Anketa CNN-a pokazala je da, nakon debate, 45 odsto birača ima pozitivno mišljenje o Haris, dok 44 odsto ima negativan stav prema potpredsednici.
    
To je napredak u odnosu na period pre debate, kada je 39 odsto glasača reklo da na Haris gledaju pozitivno. 
    
Istovremeno, stavovi posmatrača debate o Trampu se nisu mnogo promenili, 39 odsto ga je ocenilo povoljno, a 51 odsto nepovoljno, slično stavovima pre debate među istim biračima.
    
Identični udio posmatrača debate, 54 odsto, reklo je da imaju barem izvesno poverenje u  sposobnosti kandidata da vode državu, a 36 odsto reklo je da ima puno poverenje u Trampa, dok je 32 odsto birača reklo isto za Haris.
    
U junu, samo 14 odsto onih koji su se uključili u predsedničku debatu između Trampa i Džoa Bajdena izrazilo je puno poverenje u Bajdenovu sposobnost da vodi državu.
    
Kada je u pitanju debata u utorak, gledaoci CNN-a su rekli, 42 odsto prema 33 odsto, da je Haris ponudila bolji plan za rešavanje problema zemlje od Trampa, a 22 odsto je reklo da nijedan kandidat nije ponudio dobar plan.
    
Kandidatkinja demokrata Kamala Haris i republikanac Donald Tramp suočili su se u prvoj i žučnoj televizijskoj debati u Filadelfiji, u utorak po lokalnom vremenu, boreći se za glasove birača uoči izbora za predsednika Sjedinjenih Država u novembru. Glavne teme su bile ekonomija i imigracija, kao i ratovi u Pojasu Gaze i Ukrajini, javlja Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana