Tramp: Imao sam apsolutno pravo da se miješam u izbore 2020. godine

Tanjug
Tramp: Imao sam apsolutno pravo da se miješam u izbore 2020. godine

VAŠINGTON - Bivši predsjednik SAD i republikanski kandidat na predsjedničkim izborima Donald Tramp, koji se suočava sa saveznim i državnim optužbama zbog navodnog pokušaja da poništi ishod izbora 2020. godine, kada je izgubio od Džozefa Bajdena, smatra da je imao „apsolutno pravo“ da se miješa u izbore.

„Ko je ikada čuo da možeš da budeš optužen za mješanje u predsedničke izbore, kada imaš svako pravo da to uradiš?“, rekao je Tramp za Foks njuz.

Tramp, koji je ponovo republikanski kandidat na predsjedničkim izborima, nije rekao da li bi bezuslovno prihvatio rezultate izbora 5. novembra ako njegova demokratska rivalka Kamala Haris, pobijedi.
    
Savezna optužnica optužuje Trumpa za prevaru SAD tako što je sprečio Kongres da potvrdi Bajdenovu pobjedu i oduzeo glasačima pravo na fer izbore. 
    
Prošlog mjeseca je suočen sa izmjenjenom saveznom optužnicom, koja ga tereti za nezakoniti pokušaj da poništi svoj gubitak na izborima 2020. godine, navodi Rojters.
    
Tramp se suočava sa optužbama za „reketiranje“ u okrugu Fulton, u američkoj saveznoj državi Džordžija, što uključuje optužbu da je pokušao da koristi svoje političke veze i pritisak da iznudi određene rezultate od zvaničnika, što nosi kaznu do 20 godina zatvora.
    
Taj slučaj potiče iz telefonskog poziva od 2. januara 2021. godine, u kojem je Tramp pozvao najvišeg izbornog zvaničnika Džordžije, Breda Refenspergera, da pronađe dovoljno glasova da preokrene njegovu tijesno izgubljenu pobjedu u toj državi.
    
Refensperger je odbio da to uradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana