Teške borbe u Donjeckoj oblasti; Rusija tvrdi da je presrela dva drona u Moskovskoj oblasti

GS/Agencije
Teške borbe u Donjeckoj oblasti; Rusija tvrdi da je presrela dva drona u Moskovskoj oblasti

Rat u Ukrajini ušao je u 483. dan. Ukrajinska vojska saopštava da se teške borbe vode u Donjeckoj oblasti, ali da napreduju u oblasti Zaporožja. S druge strane, regionalni načelnik kaže da su ruske snage presrele dva drona u Moskovskoj oblasti. London najavljuje veliku finansijsku pomoć za obnovu Ukrajine.

Rusko ministarstvo potvrdilo da su ukrajinski dronovi oboreni u Moskovskoj oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je odbilo ukrajinski napad dronovima na Moskovsku oblasti.

Rusko ministarstvo navelo je i da su sva tri ukrajinska drona oborena.

Sunak najavio veliki paket pomoći Ukrajini

Britanski premijer Riši Sunak najavio je kontinuiranu podršku i veliki paket pomoći za Ukrajinu, uključujući i tri milijarde dolara dodatnih garancija za kredite Svetske banke.

Na početku dvodnevne konferencije u Londonu posvećene obnovi i oporavku Ukrajine, Sunak je najavio i paket od 306 miliona dolara bilateralne pomoći, kao i proširenje britanskih investicija u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Uz naše saveznike, bićemo uz Ukrajinu koliko god je potrebno, do pobede u ovom ratu. Ponosan sam što najavljujemo višegodišnju posvećenost podršci ukrajinskoj ekonomiji", rekao je britanski premijer.

Rusija tvrdi da je presrela dva drona u Moskovskoj oblasti

Regionalni načelnik Moskovske oblasti Andrej Vorobjov saopštio je da je ruska vojska oborila dve bespilotne letelice koje su se približavale vojnim skladištima u toj oblasti.

"Pronađeni su ostaci, nema štete ili žrtava", rekao je Vorobjov, dodajući da su dronovi pali u blizini sela Kalinjinca.

UN poziva na brži izvoz ukrajinskih žitarica

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je na ubrzanje transporta žitarica iz crnomorskih luka u okviru sporazuma o bezbednom izvozu, izjavio je portparol UN Farhan Hak.

"Količina izvezenih žitarica opala je sa rekordnih 4,2 miliona metričkih tona u oktobru 2022. godine na 1,3 miliona metričkih tona u maju ove godine", rekao je Hak, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, generalni sekretar Ujedinjenih nacija razočaran je usporavanjem procedure brodskih inspekcija i isključenjem luke Južni, jedne od tri ukrajinske crnomorske luke obuhvaćene crnomorskim izvoznim dogovorom.

"Generalni sekretar apeluje na sve da ubrzaju operacije i podstiče ih da daju sve od sebe da se obezbedi nastavak ovog vitalnog sporazuma", naveo je Hak. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana