Tenzije: Amerika šalje pojačanje na Bliski istok

Srna
Tenzije: Amerika šalje pojačanje na Bliski istok

VAŠINGTON - SAD će rasporediti dodatne ratne brodove i borbene avione na Bliskom istoku da pomognu u odbrani Izraela od mogućih napada Irana i njegovih saveznika, saopšteno je iz Pentagona.

Iz Pentagona su naveli da su protivraketne odbrambene snage stavljene u stanje povećane spremnosti za raspoređivanje, kao i da je američka posvećenost odbrani Izraela "gvozdena".

Iranski lider ajatolah Hamnei obećao je "oštru kaznu" za Izrael zbog ubistva Hanijea.

U saopštenju Pentagona se navodi da će nova raspoređivanja "poboljšati zaštitu američkih snaga, povećati podršku odbrani Izraela i osigurati da su SAD spremne da odgovore na različite nepredviđene situacije".

Takođe, kako se navodi u saopštenju, raspoređivanje će uključivati dodatne krstarice i razarače sposobne za odbranu od balističkih projektila, prenosi Bi-Bi-Si.

Tenzije u regionu ostaju visoke nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanija u Iranu i ključnog komandanta libanske militantne grupe Hezbolah.

Američka vojska je takođe intenzivirala raspoređivanje prije 13. aprila, kada je Iran pokrenuo napad na Izrael dronovima i projektilima.

Izrael i njegovi saveznici oborili su gotovo sve dronove i projektile, a ispaljeno ih je otprilike 300.

Lider Hamasa ubijen je u srijedu, 31. jula, u Teheranu. Iran je za napad okrivio Izrael, koji se nije oglasio tim povodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana