Teksas „kost u grlu“ Džozefa Bajdena

SRNA
Teksas „kost u grlu“ Džozefa Bajdena

BIJELjINA - Problemi povezani sa emigracijom i buntom južnih republikanskim država prijete pravim tornadom u izbornoj godini u SAD - ocjenjuju politički analitičari.

Na izbore su stavljeni "golemi ulozi", koji će odlučiti ne samo o izgledu i sudbini SAD, već u velikoj mjeri i čitavog svijeta u kome je američki uticaj, iako definitivno u padu, još dovoljno veliki da ojača ili ublaži tektonske globalne geopolitičke poremećaje - navodi "Geopolitika".

Sve je počelo američkim sukobom sa dva ključna globalna suparnika – Kinom i Rusijom.

Na sve to nadovezali su se unutaramerički problemi - pobuna Teksasa i još nekih republikanskih država zbog ulaska miliona migranata te odluka Teksašana da sa Nacionalnom gardom preuzmu granicu sa Meksikom i stave "žilet" žicu.

Demokrate sada traže da Bajden donese odluku o federalizaciji Nacionalne garde – odnosno stavljanju pod kontrolu Bijele kuće i otvaranju granice – što bi bio sljedeći korak u eskalaciji između Teksasa i zvaničnog Vašingtona.

Ali, na strani Teksasa su i druge republikanske države – što je izazov za Džoa Bajdena koji je ispao potpuno nemoćan.

Na pitanje novinara o ovoj krizi, vidljivo iznerviran, Bajden je naveo da je učinio sve što je u njegovoj moći, a da mu za više od toga trebaju nova ovlaštenja.

U međuvremenu, dogovor o imigraciji u Kongresu je na rubu raspada.

Republikanci su negativno reagovali na Bajdenov prijedlog da se jednostavno otvore granice i legalizuje dolazak ilegalnih imigranata.

To dovelo do odgađanja slanja finansijske tranše Ukrajini na neodređeno vrijeme, dok zvanični Vašington očajnički pokušava da zaustavi "centrifugalne" procese unutar same Amerike.

Teksas je jedna od najvažnijih i najbogatijih saveznih država SAD.

Ta 30-milionska država - jedina koja je prije priključivanja SAD /1845. godine/ - deset godina bila samostalna pod nazivom Republika Teksas.

Sem migranata, Teksašani se bune i zbog nametanja ideoloških vrijednosti nespojivih sa onim tradicionalnim kakve većinski prevladavaju u Teksasu.

Tako jačaju separatističke tendencije.

One, zapravo, nikada nisu sasvim zamrle, jer je uvijek bio prisutan određeni nacionalni naboj i privrženost Teksasu i njegovim državnim korijenima nastalim nakon krvavih borbi za njegovu nezavisnost od Meksika - navodi "Geopolitika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana