Teheran upozorava da će napasti vojnike ukoliko se Amerika umiješa

GS
Foto: Telegram

VAŠINGTON - Teheran je danas upozorio Vašington da će izvršiti napad na američke vojnike stacionirane na Bliskom istoku ukoliko se Amerika umiješa u vojni sukob između Irana i Izraela, piše portal "Aksios", pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Tokom protekle sedmice, Izrael je izvršio napad iz vazduha na konzularni dio iranske Ambasade u Damasku, pri čemu je poginulo sedam oficira iranske Revolucionarne garde. Očekuje se da će u narednim danima Iran izvršiti uzvratne napade na Izrael.

Prema navodima "Aksiosa", u iranskoj poruci se ističe da, ukoliko se Amerika umiješa nakon očekivanog iranskog napada na izrael, mete će biti američke baze u regionu.

Međutim, jedan od američkih zvaničnika naveo da je nejasno da li Iran prijeti napadom na američke snage u region ukoliko pomognu Izraelu da presretne iranske projektile ili samo ukoliko učestvuju u izraelskoj kontraofanzivi.

"Američka obavještajna zajednica izražava uvjerenje da bi Iran mogao napasti američke snage samo ukoliko se Amerika pridruži Izraelu u kontraofanzivi", piše "Aksios", prenoseći izjavu jednog od zvaničnika.

Druga dva američka zvaničnika smatraju da je cilj Irana ograničeni odgovor koji neće dovesti do regionalne eskalacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana