Talibanima teže u kancelariji nego u borbi – nedostaje im džihad

GS
Talibanima teže u kancelariji nego u borbi – nedostaje im džihad

Neki talibanski vojnici postavljeni su na privilegovana mjesta u vladi, ali odbačeni od svog seoskog života, onog gdje su kao ratnici nosili oružje, sada su uklopljeni u vladajuću mašinu – pet talibanskih vojnika kaže da su premoreni gradskim životom, prema izvještaju Sabavuna Samima, nezavisnog istraživača.

Samimove intervjue krajem 2022. godine sa petoricom muškaraca — komandantom, snajperistom, zamjenikom komandanta i dvojicom borca — objavila je 2. februara neprofitna organizacija Afghanistan Analysts Network (AAN).

Oni prikazuju kako je petoro ratnika, starih od 24 do 32 godine, prešlo put od posmatranja neba radi udara dronova do borbe sa svakodnevnim urbanim bitkama poput zavisnosti od interneta i zahtjevnih šefova.

"Društveni uticaj života u urbanom kontekstu na ove Talibane je primjetan", napisao je Samim u svom izvještaju.

"Ruralni i urbani, borci i civili, medresi i školovani u školama, pobjednici i oni kojima sada vladaju, žene u javnosti sa 'otvorenim' licima i muškarci čije ženske rođake žive u purdahu", dodao je istraživač.

Nedostaje im "vrijeme džihada"

"Talibani su nekada nisu imali ograničenja, ali sada sjedimo na jednom mjestu, za stolom i kompjuterom 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji", Huzaifa, 24-godišnji snajperista koji sada radi u policijskom okrugu u Kabulu, rekao je Samimu. "Život je postao tako naporan; radite iste stvari svaki dan."

Huzaifa je, kao i njegova četiri brata po oružju, oženjen i ima djecu, navodi izvještaj AAN. Svih petoro su bili samo djeca ili nisu bili ni rođeni kada su snage predvođene SAD zbacile talibane 2001. Većina nikada nije vidjela Kabul do 2021. godine.

Proveli su između šest i 11 godina boreći se za talibane, pridruživši im se kada su bili tinejdžeri, napisao je Samim.

Kamranu, 27-godišnjaku, koji sada radi u ministarstvu unutrašnjih poslova kao zamjenik komandanta grupe, i dalje nedostaje "vrijeme džihada", rekao je on, prema izveštaju AAN-a.

"Sada, kada je neko nominovan za državni posao, prvo pita da li ta pozicija podrazumijeva auto ili ne", rekao je Kamran Samimu. "Nekada smo živjeli među ljudima. Mnogi od nas su se sada zatvorili u svoje kancelarije i palate, napuštajući taj jednostavan život".

Otkrivanje Tvitera, gužva u saobraćaju i razgovora sa ženama

Abdul Nafi, 25, borac koji sada radi kao izvršni direktor u vladi, rekao je da je morao da nauči kako da koristi kompjuter za svoj novi posao, kako izvještava AAN.

Ipak, nema mnogo posla za njega, pa većinu vremena provodi na Tviteru, rekao je Samimu.

"Povezani smo na brzi Wi-Fi  i internet. Mnogi mudžahedini, uključujući i mene, su zavisni od interneta, posebno Tvitera", rekao je on.

Prema Samimu, još jedan novi izvor zabrinutosti za Abdula Nafija je razgovor sa ženama, za čija prava međunarodni nadzornici kažu da su više puta kršena otkako su talibani preuzeli vlast. Strogo tumačenje islamskog zakona od strane talibana znači da njihovi lideri vjeruju da muškarci i žene treba da budu odvojeni na javnim mjestima.

Abdul Nafi je opisao svoje zaprepašćenje što ima ženu u istoj kompjuterskoj klasi kao i on, i rekao da se plašio da priđe lokalnom bazaru zbog susreta sa ženama, prema izvještaju.

Huzaifa, snajperista koji radi u policiji, rekao je da su se on i njegovi saradnici u početku krili od žena koje su im se obraćale za pomoć, jer "nikada u životu nismo razgovarali sa nepoznatim ženama".

Talibanske vlasti su morale da im kažu da je po islamskom zakonu legalno razgovarati sa ženama, jer je to njihov posao kao organa za sprovođenje zakona, rekao je Huzaifa Samimu.

Za Omara Mansura, 32-godišnjeg komandanta "bačenog" na visoko pozicioniranu državnu poziciju, saobraćaj i renta su dvije njegove najveće zamjerke u Kabulu.

"Ono što mi se ne sviđa u vezi sa Kabulom su sve veće gužve u saobraćaju. Prošle godine je to bilo podnošljivo, ali u posljednjih nekoliko mjeseci postaje sve više i više zagušeno", rekao je on Samimu. Omar Mansur zarađuje 180 dolara mjesečno i kaže da je kirija previsoka da bi mogao da priušti dovođenje porodice u Kabul, čak i na njegovom nivou staža.

Abdul Salam, 26, farmer koji se nekoliko puta borio za talibane, sada radi na putnim kontrolnim punktovima, i požalio se da osjeća da se odnos talibana prema borcima pogoršao jer vojnici više nisu dragocjena ljudska snaga u mirnodopskim vremenima, navodi AAN.

"Postoji izreka u našim krajevima da je novac kao okov. Sada, ako se žalimo, ili ne dođemo na posao, ili ne poštujemo pravila, oni nam smanjuju platu", rekao je Samimu.

Salam je, zajedno sa nekoliko drugih talibanskih boraca sa kojima je razgovarano, smatrao da je i javnost prestala da ih poštuje.

Rekao je Samimu da je pokušao autostopom da se vrati u svoju rodnu provinciju Kandahar. Kada se automobil zaustavio pored puta, zatekao je starijeg čoveka koji je zastao u svojoj staroj Koroli da mu kaže da ne treba da traži pomoć jer treba da vodi naciju, prema izvještaju AAN-a.

Samim i mreža avganistanskih analitičara nisu odmah odgovorili na Insajderove zahtjeve za komentarom, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana