Talibani zakonom zabranili ženama da govore u javnosti

Tanjug
Talibani zakonom zabranili ženama da govore u javnosti

KABUL- Avganistanski talibani formalizovali su ove nedjelje dugačak set pravila kojima se utvrđuje moralnost, a ženama je zabranjeno da govore u javnosti i u obavezi su da pokrivaju lice, saopštilo je Ministarstvo pravde te zemlje.

Nova pravila odobrio je vrhovni lider talibana Hibatulah Akhundzada, a predstavljaju najstrožije mjere koje su nametnute ženama od kada su talibani ponovo preuzeli vlast 2021, prenosi Tajms.

To je takođe prva formalna deklaracija zakona od strane Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka u islamskoj zemlji od 2021, a sastoji se od 114 stranica i 35 dokumenata sa člancima. 

''Uvjeravamo vas da će ovaj islamski zakon biti od velike pomoći u promovisanju vrlina i eliminaciji poroka“, rekao je u četvrtak portparol ministarstva Maulvi Abdul Gafar Faruk.

Novi zakoni ovlašćuju ministarstvo da reguliše lično ponašanje, upravljajući kaznama kao što su opomene i pritvaranje.

Član 13. odnosi se na žene i navodi da je za žene obavezno da prekrivaju tijelo u svakom trenutku u javnosti i da je prekrivanje lica od suštinskog značaja kako bi ne bi iskušavale muškarce.

Odjeća ne bi trebalo da bude tanka, uska ili kratka, navodi se u talibanskom zakonu.

Žene su prinuđene da se potpuno pokriju pred nemuslimanima, a i njihov glas se smatra intimnim i zato im nije dozvoljeno da pjevaju, recituju ili čitaju naglas u javnosti.

Zakon kaže da se ženski glas smatra privatnim i ne bi trebalo da ga čuju drugi.

Takođe je zabranjeno ženama da gledaju muškarce sa kojima nisu u krvnom ili bračnom srodstvu i obrnuto i da putuju bez muške pratnje.

Zakonom je takođe naloženo muškarcima da nose bradu, a muzika je zabranjena.

''Ovi zakoni su oruđe za ugnjetavanje. Kako talibani nastavljaju da jačaju svoju moć, snovi o slobodnom i otvorenom avganistanskom društvu izgledaju sve udaljeniji. Ovaj novi zakon služi kao sumorni podsjetnik na surovu stvarnost sa kojom se suočavaju oni koji žive pod vlašću talibana'', rekla je avganistanska novinarka Bilal Sarvari.

UN su prošlog mjeseca saopštile da Ministarstvo stvara atmosferu straha i zastrašivanja među Avganistancima putem zakona i metoda koje se koriste za njihovo sprovođenje.

''S obzirom na višestruka pitanja istaknuta u izvještaju, stav koji su de fakto vlasti izrazile da će se ovaj nadzor povećavati i širiti daje razloga za značajnu zabrinutost za sve Avganistance, posebno žene i djevojke”, rekla je Fiona Frejzer, šefica službe za ljudska prava u misiji UN-a u Avganistanu.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana